About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Wednesday, 15 April 2015

BERSALIN ANAK KEDUA


Assalamualaikum...

Bersalin dah dua bulan..baru nak cerita kan..haha.
ok..ok..ini pun sebab nak jadikan kenangan..
mana lah tau nanti anak2 ibu dah besar..
boleh baca macam mana ibu lahirkan awak dulu2.. :)

pertama sekali ana rasa bersyukur sangat2..
sebab bersalin kali kedua ni pun ALLAH swt permudahkan..
syukur sebab senang bersalin..
lepas ni nak pregnant lagi lah.oppsss!!!!!

bila kandungan ana dah masuk 37weeks...
ana start dah amik cuti 2minggu awai dari tarikh due..
sebab takot bersalin awai..masa amsyar dulu ana bersalin 38week.
sepanjang ana cuti..ana tinggal di rumah mak dengan amsyar..
sebab kalau sakit tengah malam ke..senang nak tinggal amsyar kat mak..
saat menunggu tanda2 kelahiran ni memang berdebar kannn..huhu..
tapi perasaan tak sabar tu lagi banyak sebenarnya!
orang kata setiap anak ni tak sama kelahirannya :)

hari bersilih ganti..pergi checkup 38week..masih belum ada tanda nak bersalin.
kalau ikut abg amsyar ni dah bersalin dah.hehehe.
nurse dah bagitau kalau 12.2.2015 tak bersalin, depa bagi tempoh lagi seminggu.
fuhhhh! harap2 tak la sampai tarikh due..biar awai xpa..tak nak la kena induce. takot!!!.

dan..pada hari itu........(39week)

04.02.2015 (11 malam)
Ana dah start rasa contraction 15minit sekali..
sempat catit dalam buku..tapi rasa contraction tu hanya 2jam sahaja.
lepas tu hilang... ana rasa baby tak mau keluar lagi kot...
tapi en.suami dah get ready kot2 ada emergency..dia pun bermalam di rumah mak.
mak mertua suruh pergi hospital terus tapi ana rasa bukan masanya lagi.hehe
mak mertua ana risau..x nak jadi macam amsyar dulu.. pi hospital terus beranak!haha.
kes emergency gak tu...ana tak turun tanda Keluar darah or pecah air ketuban.
ana hanya sakit pinggang sahaja..sama macam amsyar dulu..

dua hari kemudian...

06.02.2015 (6 ptg)
boring sungguh duduk terperap kat rumah....
ana ajak suami keluar jalan2......nak pergi AmanJaya Mall..
sebenarnya teringin nak beli tudung aidijuma.hahahah..
ana dah terjebak dengan tudung AJ ni...sebab lawa!!!
sempat beli 2 tudung..untuk ana n adik.
ana cakap kat adik "aku nak pkai tudung ni masa pi hospital nanti" :D
(last2 xsempat pakai pun..sarung je tudung yang mana ada)

08.00 malam
settle beli tudung terus balik rumah..masa ni tak rasa apa-apa pun..
sampai ja  kat rumah..lending atas Sofa rumah mak..
tiba2 rasa perut memulas dan sakit pinggang....
tengok jam 5minit sekali sakit!!!! wahhhh..seronok weiii...
bgtau mak.."mak..rasanya macam tanda nak bersalin ni.."
serius ana rasa seronok sangat sebab dapat rasa contraction tu..
mak suruh pi hospital terussss...ana kata.."rilex makk.nak makan kuetiaw goreng dulu bg ada tenaga.."
mak gelak ja...tak padan dengan sakit..wajib isi perut dulu!
lepas makan..pergi mandi..kemas barang sikit...terus ke hospital.

9.00 malam
dalam perjalanan ke hospital..ana cakap kat suami best jugak kalau bersalin malam..
suami  tanya "kenapa ?" sebab senang nak parking.
kalau la ana bersalin siang..tak tau nak cari parking kat mana.hahahah.
lepastu malam2 sejuk..best nak tido dgn baby..
sempat lagi duk borak2 kosong sambil duk layan contraction..
sampai je hospital terus pergi daftar...
eh..sebelum tu bersalaman dulu lah dengan suami..mintak hampun semua.hehe

lepas settle daftar..masuk bilik chek CTG.
lama jugak la tunggu dalam bilik chek jantung baby tu..haishhh..sejam pa...
dengan contraction yang menyerang kadang2 rasa macam tak leh nak tahan..
tapi ana cuba cool..tak nak layan sangat contraction tu..
doc datang chek VE..adoiii..rasa macam nak tertendang doktor tu..kasar sungguh cara dia...
kira ni kali kedua kena seluk..masa amsyar chek VE tak rasa apa dah sbb dah full 10cm!
Hat ni betul2 terasa..huhh!.doktor bagitau..ok 4cm.
nurse bgtau kat suami mungkin dalam masa 4jam lagi ana bersalin.

11.00 malam
sain surat masuk labour room pulakkk....
di sebabkan malam tu ramai yang bersalin..labour room penuh.
ana kena tunggu kat luar dulu sementara staf cuci bilik tuuu..
duduk atas wheelchair dengan contraction semakin kuat..layan ajela..
bila dah dapat masuk bilik..baring..chek CTG lagi...
ana tak tau lah bila ana baring contraction tu lagi kuat..fuhh! berpelohhh...
ana teringat kawan bg petua nak buka laluan cepat..
mengiring ke kiri..kaki kiri bagi lurus, kaki kanan bengkok sikit..
bila rasa contraction..teran sikit..sambil tgn kanan angkat punggung sikit.hehe
ana try jugak lah..memang menjadi..hehehe..

yang best tu..doktor tegur..
doktor :- "eh kenapa puan mengiring ?"
ana :- "saya rasa mengiring lebih selesa.hehehe"
doktor :- seeloknya puan berbaring sebab nak chek jantung baby ok ke tak :)
ana :- tapi doktor sy rasa macam tak tahan dah..rasa macam nak teran..dalam masa yang sama saya rasa sakit perut..risau kalau terberak kat sini.hahahah"
doktor :- biar sy chek dulu..ok puan dah boleh mula teran lepas sy pecahkan air ketuban ni.
ana :- "OK" dalam hati 'tak sabarnya'

Alhamdulillah..tepat pada jam 11.29malam..
ana selamat bersalin,,,sakit yang kuat tadi terus hilang!!
first sekali ana tgok..jantina dia dulu.sbb haritu kan konpius boy or girl.
rupanya boy! :)
syukur! abg amsyar ada geng dah..
yang best bersalin kedua ni..tak dak episiotomy..
cuma ada luka sikit..kena jahit jugak sikit..biasalah kan :)

lepas settle semua..nurse bagi baby untuk menyusu..
alhamdulillah..baby pandai menyusu..kuat pulak tu..hehe..
ana di tolak ke tempat daftar tadi untuk jumpa family..

"keluarga Nurul Fahana?"

sapa pun tak mai masuk...kesian kan ?
rupanya en.suami balik rumah..!!!!
nak call HP semua ada kat dia..
mungkin dia ingat wife dia lmabat bersalin lagi.huhu

lama jugak la ana menunggu en.suami..
nasib baik dia datang..kalau dia datang pagi esoknya..jenuhhh!
tak pakai baju la si baby ni..hehe,.
en.suami terkejut.."la bersalin dah ??? abg ingat lambat lagi..sebab tu abang balik rumah dulu.."
en.suami azankan baby...abah pun datang tengok sat cucu dia ni.
bermalam dengan baby memang best lah..
lama gila tak berjaga malam.
sekarang dah kena berjaga malam. tak apalah..
nanti2 dah terbiasa....mcm amsyar dulu.

itu la kisah bersalin anak kedua..
cerita pon lebih kurang sama je macam abg amsyar kan.
alhamdulillah sekali lagi..umur dah 24tahun dah ank dua :)
HERO-HERO pulak...rasa semangat je kan.
waris ibu ayah..



Nama di beri Muhammad Rayyis Ammar bin Shafize
yang bermaksud Ketua yang memakmurkan dan kuat agamanya.
semoga anak ibu dan ayah ni menjadi ank yang soleh,dan menjadi seorang yg berguna pd masa hadapan!


No comments:

Post a Comment