About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Wednesday, 21 January 2015

ASB LOAN :: Ada baik buruknya!


assalamualaikum dan salam sejahtera.
huuuu..lama tak update blog kan.
sorry sangat! kadang-kadang tak dak cerita menarik pon..
tapi sekarang baru ada cerita..
ehh..apa yang ana cakap ni ?haha.

ok jangan pening-pening nooooo..
ana just nak share pasal ASB LOAN.
mesti korang jugak tak terlepas di promote oleh pihak bank utk join loan asb ni kan?
bukan tak bagus loan ni..ada baik buruknya jugak!
asb loan ni macam kita pinjam duit bank, tapi melabur guna skim amanah saham.
dividen memang berganda lah berbanding kita menabung biasa tuu..




ana buat loan asb ni dah hampir 3 tahun..
kira ana buat loan ni sebelum ana kahwin lahh..time tu memang duk simpan duit.
setiap bulan ana boleh simpan RM500 utk majlis kahwin ana...
tapi....beberapa bulan sebelum majlis tu..ana 'terpengaruh' dengan kata-kata pihak bank.
yes..festime dengar asb loan ni..depa memang promote habis-habisan.
terang satu persatu nak bagi ana faham..
bila dah ter'join untuk loan asb ni..mak memang marah gilaaaaaaa kat ana.
yela..mau x marah. loan asb ana 50K bayaran bulanan RM 300 selama 25tahun!!!
tapi hanya setahun ja kita menabung, tahun kemudian kita guna duit dividen bayar loan tu.

mak ana memang sound ana lah..hehehe. sebab buat keputusan sendiri.
duit untuk simpan majlis kahwin tu ana dah kena bayar loan. itu yang mak tak setuju.
ok..masa tu ana masih muda..cewaaahhhh! tak fikir panjang ponnn!
apa yang ana fikir..adalah simpanan masa depan.itu yang ana faham..
tapi mak ana memang tak setuju.....
nak batalkan loan tu memang dah tak boleh..

jadi sedar tak sedar dah 3tahun masa berlalu.
setiap bulan bayar loan tak pernah missss...
setiap tahun dapat dividen yang banyak! itu lah duit kecemasan yang ana guna..
duit dividen ni sangat membantu ana time ana sesak..walaupun ana kena cover balik nanti.hehe.
itu antara kebaikan loan ni.. tapi ada part paling best jika kita tahu cara melabur guna asb loan ni.
ana pernah baca dalam internet..memang best! tak payah tunggu 25tahun baru dapat duit tu.
tapi ada caranya.. insyaALLAH nanti ana share. ana pon nak terminate dlm masa 5thn akan datang.

tapi.............yang buruknya :(
ini part yang paling ana tak sukaaaaaaaa...
ASB LOAN ni boleh sangkut kalau kita nak beli rumah or kereta.
kalau kita tak bayar ke..nama boleh blacklist ok!
ana pernah cerita kan ana nak beli kereta ?? wishlist ana tahun 2015.
ok..awal bulan haritu ana ada try buat loan untuk kereta pertama.
tapi kebanyakan bank reject permohonan ana sebab ada ASB loan ni..
alasannya gaji tak stronggg!! serius rasa geram gilaaaa..sebab ana bayar cantik, tak pernah miss.
sekarang pon dah settle payment loan tu setahun guna dividen..
sebelum ana join asb loan tu..ana pernah tanya maybank "kalau sy nak beli rumah or kereta sangkut x?"
katanya "tak, jika bayar elok..."

ana memang tak puas hati..............................
ana try pi maybank nak terminate ASB LOAN tu dengan alasan asb tu menganggu ana nak buat loan kereta or rumah nanti sebab gaji sy tak banyak..
tapi pihak maybank rilex je cakap kat ana "u cari orang lain yang boleh buat loan untuk u"
whaaatttt?? nak pakai kereta sendiri tapi nama orang lain ?
rasa macam putus asa sangat nak beli kereta sendiri tak boleh gara-gara ASB ni..
walaupun bayaran bulanan loan asb tu dah x guna duit gaji dah..

yelah..pihak bank depa kira macamni tau..

contoh :-
Bulanan asb loan : RM 300
Bualanan Kereta : RM 400
Total : RM 700 x 3 = RM 2100

Jadi ana kena ada gaji lebih dari RM 2100 tu..sedangkan gaji ana sekarang tak sampai RM1500 pon :(
walaupun guna grantoooo...
nak tunggu gaji RM 2000 ? entah bila boleh pakai kereta...huhu..

sedih kannnn..kecewa memang lah.
tapi ana tetap tak putus asa!!!!
ana ada try cara lain.........................
semoga ada harapan dan rezeki kali ni...
korang doa2 la ekh..mana tau doa korang allah makbulkan utk ana. :)
mesti korang tertanya2..kenapa tak share dgn en.suami kan ?
ok.suami ana kerja sndiri..pendapatan tak tetap dan tiada slip gaji.
itu masalahnya..sebab tu ana guna nama ana utk beli kereta ni.
mudah-mudahan ada rezeki kali ni..


## luahan hati..
ana rasa macam tertipu..dulu pihak bank pernah cakap kat ana "student pon banyak ambik loan ni untuk masa depan"
sedangkan mereka student mampu bayar ? lepas habis belajar nak kena bayar pinjaman lagi..mcm mana pulak depa nak apply beli kereta? musykilll sungguh!! rasa tertipu! :(

so..apa pendapat korang ? bagus ke tak asb ni ?
bagi ana..bagus utk korang yang susah nak menabung,
dan tak bagus jika korang punya ekonomi tak stabil lagi.huhu.
nanti jadi senasib macam ana...

27 comments:

  1. suami sy pn ada buat tp 20k jer...minggu lps ad pegi tnya RHB sb nak stopkan byrn sbb nanti tahun ke 6 terpaksa byr lebih drp biasa..banyak jugak..tp bila bincang2 rupanya kena buat pertambahan duit sendiri kalau stop skrg..sbb yg di byr selama 5tahun tu hanyalah bunga dia..Ish..ntah la..taun dpn terpaksa jugak la stop walaupon kena tmbh byrn...xsggup nak byr lebih,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh. xla.. sy buat 10k since bulan nov 2012 ke 2013 cmtu..
      then.. taun ni, lepas dpt dividen, pergi check kalau nak surrender.
      xde masalah.. bole surrender. XDE PENALTY. and dia siap bayar balik RM371 sbb da lepas tempoh matang.
      asb loan dgn RHB biru.

      Delete
    2. Salam zura, ada charges jugak kalau ada sebulan tetunggak sebab kenaikan charges principal+interst,selepas lima tahun buat loan asb 20k? Risau

      Delete
    3. Salam zura, ada charges jugak kalau ada sebulan tetunggak sebab kenaikan charges principal+interst,selepas lima tahun buat loan asb 20k? Risau

      Delete
  2. kak mila..ana rasa pelik tau..kenapa RHB punya asb loan makin lama makin bertambah bayaran dia ? adik ana pun amik dri RHB..tahun kena up RM5 lagi.huhu. ana amik maybank. bayaran tetap sama wlupun dah 3tahun.

    ReplyDelete
  3. asb loan banyak kebaikannya. Fahami mekanisme kiraan bayaran balik loan, yg berbeza dgn kiraan utk pinjaman peribadi. Pelajari teknik yg betul, pilih bank yg beri lebih manfaat kepada kita, pelajari cara kiraan asb, fahami apa yg kita bayar.

    http://asbclub4u.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp sy x berapa paham pasal BLR ni.. kalau BLR tggi lebih bagus atau BLR rendah lebih bagus.

      Delete
  4. Hello Am Mrs, Morgan debra Am pemberi pinjaman pinjaman yang sah dan dapat diandalkan memberikan pinjaman
    pada syarat dan ketentuan yang jelas dan dimengerti pada tingkat bunga 2%. dari
    $ 12.000 untuk $ 7.000.000 USD, Euro dan Pounds Hanya. Saya memberikan Kredit Usaha,
    Pinjaman Pribadi, Pinjaman Mahasiswa, Kredit Mobil Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bills. jika kamu
    membutuhkan pinjaman apa yang harus Anda lakukan adalah untuk Anda untuk menghubungi saya secara langsung
    di: morgandebra1986@gmail.com
    Tuhan Memberkatimu.
    Salam,
    Mrs Morgan debra
    Email: morgandebra1986@gmail.com


    Catatan: Semua balasan harus kirim ke: morgandebra1986@gmail.com

    ReplyDelete
  5. nih suggestion jek tau:
    1) amik loan kereta ngan MBB gak
    2) stopkan asb loan, beli keter.. pas 2-3 bulan, try apply asb loan balik...

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Salam,
    Pkongsian dri sya -_- ... Sya pun tertipu , dulu pernah tanya pgawai bnk easy rhb, pasal asb loan. Bila tanya akan jadi komitmen x? Sangkut x klu apply loan kereta/rumah? Jwpan : " asb loan xsma mcm loan lain, loan asb hanya pelaburan jangka masa panjang dan jika term pelaburan itu bermaksud simpanan en. Dan sdh smestinya tidak akan dikira sbagai komitmen .. Logiknya bayaran akan dibuat mngunakan diveden selepas thun pertama sbb itulah ianya bukan komitmen" ... Sy tringat jeles bemain di minda kata2 pegawai bank itu.. Tnpa fikir panjang 60k sy setuju... Alkisahnya bermula sya nak loan kereta bernilai 35k bank rejeck... T_T ... Kerana asb 60k ... Walau bayaran saya cantek kerana guna dividen, . . melayu tipu melayu senang cerita . zaman sekarang org xkisah asal dpt komusen ... Bila kol balik pegawai tu sbb nak request letter sokongan slumber je jawab sama ada habiskan tempoh balance tahunan atau stop terus dengan mmbayar denda rm1300 baru nama boleh clear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mint toz, sy terminate asb tu,baru leh buat loan kereta. asb loan tu kena lepas 3 tahun baru boleh terminate.

      Delete
    2. teruskan dgn financing asb tersebut, dan kalau nak mohon hire purchase utk kereta, cuba pohon dengan bank yang sama Mint guna untuk asb financing mint...

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Salam,
    Pkongsian dri sya -_- ... Sya pun tertipu , dulu pernah tanya pgawai bnk easy rhb, pasal asb loan. Bila tanya akan jadi komitmen x? Sangkut x klu apply loan kereta/rumah? Jwpan : " asb loan xsma mcm loan lain, loan asb hanya pelaburan jangka masa panjang dan jika term pelaburan itu bermaksud simpanan en. Dan sdh smestinya tidak akan dikira sbagai komitmen .. Logiknya bayaran akan dibuat mngunakan diveden selepas thun pertama sbb itulah ianya bukan komitmen" ... Sy tringat jeles bemain di minda kata2 pegawai bank itu.. Tnpa fikir panjang 60k sy setuju... Alkisahnya bermula sya nak loan kereta bernilai 35k bank rejeck... T_T ... Kerana asb 60k ... Walau bayaran saya cantek kerana guna dividen, . . melayu tipu melayu senang cerita . zaman sekarang org xkisah asal dpt komusen ... Bila kol balik pegawai tu sbb nak request letter sokongan slumber je jawab sama ada habiskan tempoh balance tahunan atau stop terus dengan mmbayar denda rm1300 baru nama boleh clear..

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Pkongsian dri sya -_- ... Sya pun tertipu , dulu pernah tanya pgawai bnk easy rhb, pasal asb loan. Bila tanya akan jadi komitmen x? Sangkut x klu apply loan kereta/rumah? Jwpan : " asb loan xsma mcm loan lain, loan asb hanya pelaburan jangka masa panjang dan jika term pelaburan itu bermaksud simpanan en. Dan sdh smestinya tidak akan dikira sbagai komitmen .. Logiknya bayaran akan dibuat mngunakan diveden selepas thun pertama sbb itulah ianya bukan komitmen" ... Sy tringat jeles bemain di minda kata2 pegawai bank itu.. Tnpa fikir panjang 60k sy setuju... Alkisahnya bermula sya nak loan kereta bernilai 35k bank rejeck... T_T ... Kerana asb 60k ... Walau bayaran saya cantek kerana guna dividen, . . melayu tipu melayu senang cerita . zaman sekarang org xkisah asal dpt komusen ... Bila kol balik pegawai tu sbb nak request letter sokongan slumber je jawab sama ada habiskan tempoh balance tahunan atau stop terus dengan mmbayar denda rm1300 baru nama boleh clear..

    ReplyDelete
  11. Teman baik saya pun dah cancel loan ASB by Maybank dan Easy RHB. Walaupun loan teman baik saya untuk kedua-dua bank tersebut sama amount dan pengambilan loan pada tahun yang sama, teman baik saya mendapat pulangan tunai daripada Maybank sedangkan dengan EASY RHB still ada shortfall walaupun telah membayar ansuran bulanan selama 65 bulan. Alhamdulillah teman baik saya telah membatalkan loan ASB bagi mengurangkan komitmen CCRIS.

    ReplyDelete
  12. assalam .. saya tak bayar untuk 3 bulan berturut2 so loan saya kena jual . sy pegi tanya pihak maybank terdekat diorang kata kena blacklist.apa tindakan yang patut saya buat ?

    ReplyDelete
  13. saya pun tertipu dengan maybank. sama mcm kes ana jugak

    ReplyDelete
  14. tutup je dlu ...beli kereta... pastu buat loan kat cimb :D .. 30thn ahahha lagi huntung na

    ReplyDelete
  15. Pernah dengar syarikat London Pinjaman dan peminjaman yang popular? Ini adalah sebuah syarikat pinjaman yang bekerja pada yang menakjubkan kadar faedah 2.5% ke atas pinjaman. Kami memberi pinjaman daripada 10,000 kepada 300000000. Kami mempunyai tempoh pinjaman maksimum yang selesa 50 tahun dan kami beroperasi pelan terbuka mengira ke atas pinjaman. Kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perumahan, pinjaman kereta, dan lain-lain
    Kami masih dikenali di seluruh dunia untuk maklum balas yang cepat dan penghantaran cepat. Oleh kerana kita ditubuhkan pada tahun 2000, kami kini beroperasi di lebih 4 benua di dunia, maka di mana sahaja anda berada, kami akan membawa anda pinjaman dengan mudah. Anda perlu pinjaman? adalah
    anda menganggur dan memerlukan pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk keadaan kesihatan kecemasan? Apa jua keperluan untuk wang, kita akan memegang tangan dengan anda untuk membuat dan mengambil beban yang lebih ringan.

    Hubungi kami sekarang melalui londonloansandlendingcompany@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Adakah anda memerlukan pinjaman? telah bank menafikan anda pinjaman, kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan, semua yang anda perlu lakukan sekarang adalah untuk e-mel kami melalui (daviesruthfirm@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman segera anda apa-apa amaun di mana-mana destinasi. kebahagiaan anda adalah keutamaan kami.

    ReplyDelete
  17. BAGAIMANA MELABUR ASB SELAMA 5 TAHUN DAPAT RM110K💵💶?※ASB Financing RM200K, bulanan RM1100※Dividen 7.25%, setahun dapat RM14,500※Buat pula ASB2 @ RM200k, dengan bulanan RM1100»bayar instalment setahun menggunakan dividen ASB1(Rm14500-Rm13200=Rm1300), ada lebihan lagi※ASB1 dibayar bulanan macam biasa, ASB2 dibayar menggunakan ASB1.※Selepas setahun ASB2 akan memiliki dividen sendiri, boleh dibuat byrn tahunan.ULANG TEKNIK INI SEHINGGA TAHUN KE-5ASB1 Div terkumpul (48 bulan)=Rm62,100Prinsipal (60 bulan)= Rm22,270ASB2Div tahun terakhir = Rm14,000Prinsipal (48 bulan)= Rm12,320«JUMLAH = RM110,690»

    Berminat sila pm saya. TQ
    012-6594010

    ReplyDelete
  18. kisah sya 3 blan x byar asb rhb.. blm smpai tmpoh mtang.. sya x thu plak kne isi borang surrender.. smpai skrang sya x byar dri blan 7 2016.. mcm mne 2 ye.. brape pnalty sye kne nnti n bleh x sya surennder dri skrang ke da telmbt..??

    ReplyDelete
  19. Selamat siang

    ini adalah dasar dana global, kami memberikan pinjaman per pendanaan proyek tahunan 100% dengan pinjaman aman dan tidak aman yang tersedia kami dijamin dalam memberikan layanan keuangan untuk banyak klien kami dengan paket pinjaman fleksibel kami pinjaman dapat diproses dan dana ditransfer ke peminjam dalam waktu sesingkat mungkin kita beroperasi di bawah persyaratan yang jelas dan mudah dipahami dan kami menawarkan pinjaman kepada semua jenis untuk tertarik klien perusahaan perusahaan dan semua jenis organisasi bisnis, individu swasta dan investor real estate hanya menghubungi kami dengan nama di bawah Jika Anda sedang melihat bagaimana mendapatkan pinjaman hubungi kami kami dapat membantu Anda keluar EMAIL: globalfundfoundation9@gmail.com
    BBM: D8633B93

    ReplyDelete
  20. Selamat siang

    ini adalah dasar dana global, kami memberikan pinjaman per pendanaan proyek tahunan 100% dengan pinjaman aman dan tidak aman yang tersedia kami dijamin dalam memberikan layanan keuangan untuk banyak klien kami dengan paket pinjaman fleksibel kami pinjaman dapat diproses dan dana ditransfer ke peminjam dalam waktu sesingkat mungkin kita beroperasi di bawah persyaratan yang jelas dan mudah dipahami dan kami menawarkan pinjaman kepada semua jenis untuk tertarik klien perusahaan perusahaan dan semua jenis organisasi bisnis, individu swasta dan investor real estate hanya menghubungi kami dengan nama di bawah Jika Anda sedang melihat bagaimana mendapatkan pinjaman hubungi kami kami dapat membantu Anda keluar EMAIL: globalfundfoundation9@gmail.com
    BBM: D8633B93

    ReplyDelete
  21. nak buat asb loan tapi macam byk buruk dari baik nya. hmm..kena fikir balik xnak menyesal kemudian hari.

    ReplyDelete