About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Thursday, 27 November 2014

PROJEK CUTI SEKOLAH :: ice COOL blended


assalamualaikum dan salam sejahtera...
fuhh..fuh..lamanya tak update blog...hihi..
sibuk sangat sekarang nie...
maklum lah baru buat bisnes baru :)
projek cuti sekolah katakan...
lagipun assistant ana cuti sekolah (Adik bongsu)
dia la yang jadi pekerja sampai bulan depan...bayar upah hokey..
itu pun demand macam2..nak gaji banyak ni..nk guna laptop la, Wi-fi lah..
konon2 sambil berniaga nak online lah.
sudahnya dia sendiri sampai tak sempat nak tengok telefon :P


Mula-mula tu memang tak rancang nak buat bisnes Ice blended nie..
rasa macam lawak plak..benda yang tak di rancang tiba2 menjadi.
adik ana byk kali cakap.."hang ni betol ka nk jual ice blended?"
mesti lah nak buat..sebab nak try berniaga depan rumah je..
sebab tengok budak2 ramai kat sini..meriah sangat!
tapi untuk permulaan tu..tipu la kalau tak de rasa malu..
malu weiiii..tup..tup...bukak kedai ice blended depan rumah haaa..
mesti jiran pelikkk..dah la rumah ana tu macam ada tak da orang je.haha.
walaupun duduk rumah sewa tu dah setahun, jiran2 pon kami tak berapa nak kenal.
tudiaaaa la kejaa..sibuk memanjang!! ishhh..ishhh..
majoriti penduduk kat sini kebanyakannya melayu :)

hari pertama kami bukak kedai..hujan turun pulak..
tapi tak pe mungkin hujan rahmat agaknya.
lepas je hujan berhenti..budak2 mula mai menegur kami..
"kak niaga apa? berapa ice blended ni kak?"
budak2 sini sangat peramah..mulut pun boleh tahan.hahaha.
hari pertama kami buat promosi 1cup RM1 jeee...
alhamdulillah..ramai budak2 ha mai try beli..

Hari kedua operasi..ok la..not bad.
ana tak target berniaga terus laku..
mesti ambil masa jugak sebab orang belum tau lagi.
masok hari ke-3..perhhh! berita dah mula tersebar 1 taman..
budak2 kat sini memang kecohhh..pakat2 duk cerita..
"ada orang baru jual ice blended, anak cik maliah"
ehhh..kenapakah nama mak ana yang jdi GLAMOR secara tiba-tiba ?hahahaha
ok..ini LAWAK..mak ana orang kenal sangat..

Kadang2 naik motor nak balik rumah..ada ja budak tegur..
'kak..ice blended tak bukak lagi ka? kami lapaq ayaq ni"
oh..terasa diri glamor pulak.hahaha.orang kenai... :)
ada setengah budak tu..hari-hari mai beli..memang setiap hari akan nampak muka dia.
kejap beli kat orang itu..kejap beli kat orang ini..macam2 la.
jiran2 pun dah teringin nak rasa Ice Cool Blended kami ni.
alhamdulillah..rezeki dari Allah.. seronok berniaga.

ana target nak berniaga cuti sekolah ja..nanti dah bukak sekolah tutup lah,.
tapiiiiiii ramai yang mintak bukak terussss..alaaaa sayang2 oiii..
asisstant ana tu nanti sekolah petang..ana pulak keja.
suami ana tak minat berniaga ice blended ni.huhuhu..sapa la nak ganti :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
lepas ni nak jual jagung cawan ke, kacang kuda ke...hehehe.
ada orang request LAKSA..mak aiiii..dah pregnant ni rasa nak muntah je tengok laksa.
macamna nak jual ?hahahaha..
jual BAKSO pun sodap nih...hai fikir..fikir...
best berniaga.. alhamdulillah :)




No comments:

Post a Comment