About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Saturday, 29 November 2014

Ngidam ROYAL Puding!


wahh..wah..sakan mak buyong ni tau..
ngidam makanan negeri orang! haha.
duduk kedah tapi ngidam nak makanan negeri pahang.
kenapakah???
haritu ngidam nak makan sambal hitam, itu pun asal pahang jugak.
nasib lah jiran sebelah rumah orang pahang, dia buatkan sambal hitam untuk ana.
sedapppp tauuu! seriussss!

now..ngidam Royal puding pulak..aka Puding di raja.
ni Kes tengok dalam TV.hahahaha..
macam sedap jer...macam best jer..
ana ada jugak la niat konon2 nak buat sendiri royal puding tu..
siap cari resepi kat google, tengok youtube cara buat...hehe
tapi kesudahnya tak buat-buat pun. yela..kos dia mahal ok.
baik beli siap punyaaa..terus ngappp ja..
tengok dalam FB, ada org jual siap boleh COD lagi.yeayyy!
tercapai jugak hasrat mak buyong nie :)


rasa dia sedap!!..cuma agak manis bg ana, mungkin sebab pisang tu manis sama kot.
yang warna kuning tu orang panggil jala emas, di perbuat dari kuning telor.
haaa..kan dah cakap tadi kos mahal la kalau nak buat.
sebiji telor 5kupang kat sini aka 50sen :P
nak buat jala emas ni entah berapa biji telur nak guna.hehe.
pastu ada buah prune, gajus, ceri..kuah tu di buat dari susu cair n telor kot.haha.
makan time sejuk2 best laaa.. :)

alhamdulillah..kenyang sudahhhhhh makan petang :)
anda bagaimana? hihi.

Thursday, 27 November 2014

PROJEK CUTI SEKOLAH :: ice COOL blended


assalamualaikum dan salam sejahtera...
fuhh..fuh..lamanya tak update blog...hihi..
sibuk sangat sekarang nie...
maklum lah baru buat bisnes baru :)
projek cuti sekolah katakan...
lagipun assistant ana cuti sekolah (Adik bongsu)
dia la yang jadi pekerja sampai bulan depan...bayar upah hokey..
itu pun demand macam2..nak gaji banyak ni..nk guna laptop la, Wi-fi lah..
konon2 sambil berniaga nak online lah.
sudahnya dia sendiri sampai tak sempat nak tengok telefon :P


Mula-mula tu memang tak rancang nak buat bisnes Ice blended nie..
rasa macam lawak plak..benda yang tak di rancang tiba2 menjadi.
adik ana byk kali cakap.."hang ni betol ka nk jual ice blended?"
mesti lah nak buat..sebab nak try berniaga depan rumah je..
sebab tengok budak2 ramai kat sini..meriah sangat!
tapi untuk permulaan tu..tipu la kalau tak de rasa malu..
malu weiiii..tup..tup...bukak kedai ice blended depan rumah haaa..
mesti jiran pelikkk..dah la rumah ana tu macam ada tak da orang je.haha.
walaupun duduk rumah sewa tu dah setahun, jiran2 pon kami tak berapa nak kenal.
tudiaaaa la kejaa..sibuk memanjang!! ishhh..ishhh..
majoriti penduduk kat sini kebanyakannya melayu :)

hari pertama kami bukak kedai..hujan turun pulak..
tapi tak pe mungkin hujan rahmat agaknya.
lepas je hujan berhenti..budak2 mula mai menegur kami..
"kak niaga apa? berapa ice blended ni kak?"
budak2 sini sangat peramah..mulut pun boleh tahan.hahaha.
hari pertama kami buat promosi 1cup RM1 jeee...
alhamdulillah..ramai budak2 ha mai try beli..

Hari kedua operasi..ok la..not bad.
ana tak target berniaga terus laku..
mesti ambil masa jugak sebab orang belum tau lagi.
masok hari ke-3..perhhh! berita dah mula tersebar 1 taman..
budak2 kat sini memang kecohhh..pakat2 duk cerita..
"ada orang baru jual ice blended, anak cik maliah"
ehhh..kenapakah nama mak ana yang jdi GLAMOR secara tiba-tiba ?hahahaha
ok..ini LAWAK..mak ana orang kenal sangat..

Kadang2 naik motor nak balik rumah..ada ja budak tegur..
'kak..ice blended tak bukak lagi ka? kami lapaq ayaq ni"
oh..terasa diri glamor pulak.hahaha.orang kenai... :)
ada setengah budak tu..hari-hari mai beli..memang setiap hari akan nampak muka dia.
kejap beli kat orang itu..kejap beli kat orang ini..macam2 la.
jiran2 pun dah teringin nak rasa Ice Cool Blended kami ni.
alhamdulillah..rezeki dari Allah.. seronok berniaga.

ana target nak berniaga cuti sekolah ja..nanti dah bukak sekolah tutup lah,.
tapiiiiiii ramai yang mintak bukak terussss..alaaaa sayang2 oiii..
asisstant ana tu nanti sekolah petang..ana pulak keja.
suami ana tak minat berniaga ice blended ni.huhuhu..sapa la nak ganti :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
lepas ni nak jual jagung cawan ke, kacang kuda ke...hehehe.
ada orang request LAKSA..mak aiiii..dah pregnant ni rasa nak muntah je tengok laksa.
macamna nak jual ?hahahaha..
jual BAKSO pun sodap nih...hai fikir..fikir...
best berniaga.. alhamdulillah :)




Tuesday, 11 November 2014

Musim Berhenna dah tiba!


assalamualaikum..dan salam sejahtera..
fuhh..fuhh!! hehe..rasa macam lama plak tak update blog kesayangan hamba nie!
hai susahnya bila wayar kabel rosak.hihi.
tak boleh nak upload gambar dalam blog..
sebab tu tak post entry..taip je save kat draft. :)

kejap ja masa berlalu..dah masuk bulan Nov dan Dec.
hujung tahun ni musim orang kahwin..so,banyak la tempahan henna.
alhamdulillah rezeki berhenna..rezeki untuk anak-anak juga..
cakap pasal orang kahwin..lapor pulak aih nasi minyak!
harap2 sempat la makyong makan nasi minyak kengkawan nti.hehe.

terima kasih kpd kawan2 yang dah booking henna terlebih awal :)
bukan apa,kalau boking last minit ana tak boleh nak bantu..
if ana cuti..insyaALLAH bole saja.
sebab sekarang ni ada masalah sikit kat tempat kerja ana.
keja,cuti,or nak balik awai ke hapa..semua kena plannig betul2.huhuhu.



Meriah kan,bukan pengantin aje kawan2 pun nak feeling pengantin jugak.hehe..
pic dari customer ana. (Sharifah-Bertam perdana)



ini pic dari zati..penggemar henna ana. bila tgn kosong je mesti suruh lukis lagi.hehe.
zati ni suka cuba design baru2..lain dari yang lain katanya! ana ikut saja :)



Jiran ana..kak Atiqah. comey betul misi ni..suka design bunga2 cinta.ehh.ehh.



nak lukis kat kaki sajo pun bolehhhhh! hehe
customer ana, kak Aida. Masa ni lukis time raya.



kawan sekolah (Kieya)
TQ kawan support henna aku.hehe


ini customer free of cas!hahaha.
sahabat sekolah..malu pulak dia..bab testing mmg suka :D

OK..ada yang tanya..inai ana ni warnanya macam mana kan..
anda boleh tengok pic kat bawah ni..sebelum dan selepas..


ana guna inai segera ya..bukan inai daun.
inai segera anda tak perlu tunggu lama-lama, if dah kering terus cuci. warna mmg cantik.merah or nak maroon.
tapi kalau anda berkulit putih melepak, warna merah sahaja, kalau kulit sawo matang inai jdi maroon sikit.hehe.
kalau inai daun ikut darah nak merah kan...tp inai daun kelebihannya adalah tahan lama.

to bakal2 pengantin :- sila baca...
" inai ni lebih banyak di fokuskan pad majlis pernikahan... Sbb nak sarung cincin atau gelang... Bila waktu bersanding....tangan dah pegang bunga.....inai pun tak nampak... Jadi jangan espek inai segera tahan lama.....Yg mahal bukan kerana inai....yg mahal kerana ukirannya...tp sebaik2nya biarlah seimbang.... Inai dan ukiran sama2 ade nilainya...."

Ana sangat setuju dgn pndapat sis ni..tips nk bg inai tahan lama.
1. kurangkan main air @ sabun.
2. sapu minyak zaitun @ minyak rambut ka lepas inai di basuh.
3. bila dah berinai tu nak mkn guna sudu ye...

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  

IKLAN SEBENTAR !



INGIN MEMBUAT TEMPAHAN HENNA UNTUK MAJLIS ANDA ?
sila SMS or Wasap ya!
017-466 3393 (ana)

untuk lihat lebih banyak koleksi anna henna SP..
Instagram : ANNASHAFIZE
klik pakej henna untuk lihat pakej yg di sediakan oleh anna henna sp.

Khas untuk kawasan Sungai Petani,Kedah sahaja!
*Cas transport di kenakan sekiranya ana pergi ke rumah anda ya!
*Jika anda ada design sendiri melalui internet ke.. sila send pic kat whatsapp ana  terlebih dahulu untuk menentukan harga henna.

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi sy :-


jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area SUNGAI PETANI atau kawasan yang berdekatan dengannya, boleh hubungi Ana untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini dengan cara pembelian secara online. Ana akan pos ke alamat anda =)

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


Jom support barang keluaran 100% MUSLIM!

NAK BELI ? boleh je contact ana ya!!..
017-466 3393 (sms/whatsapp /call )
COD sungai petani,kedah dan pos seluruh malaysia.

Wakil pengedar di perlukan di seluruh negeri.. Permintaan Tamar Cocoa melonjak sehingga 200%.. 

STOK SANGAT TERHAD!! JOM ORDER SEKARANG SEBELUM HABISSSSS STOK!

Sunday, 2 November 2014

UKURAN KEJAYAAN...


"Tersentuh hati ana bila dapat whatsapp dari seorang pakcik ni..(ukuran kejayaan)...ana tak kenal siapa pakcik ni,just dia sebagai customer shaklee ana, dia sedang mengalami penyakit strok dah setahun lamanya..sekarang dia mengambil vivix sebagai penawar yang terbaik untuk strok!..semoga dia cepat sembuh dan kembali pulih seperti sedia kala..amin!"




Ukuran kejayaan...

Pd usia 4 thn, kejayaan anda ialah anda tak kencing dlm seluar,
Pd usia 8 thn, kejayaan anda ialah anda mengenali jalan pulang ke rumah,
Pd usia 12 thn, kejayaan anda ialah memiliki kawan2,
Pd usia 18 thn, kejayaan anda ialah anda berjaya memiliki lesen memandu,
Pd usia 23 thn, kejayaan anda ialah keluar dsri universiti (sebagai graduan)
Pd usia 25 thn, kejayaan anda ialah mendapat pekerjaan,
Pd usia 28, kejayaan anda ialah memiliki isteri / suami,
Pd usia 30, kejayaan anda ialah mendapat anak,
Pd usia 35, kejayaan anda ialah memiliki harta (spt rumah sendiri),
Pd usia 45, kejayaan anda ialah anda masih kelihatan muda dan bertenaga,
Pd usia 50, kejayaan anda ialah anak2 anda telah berjaya,
Pd usia 55, kejayaan anda ialah anda masih mampu memenuhi tanggungjawab suami isteri,
Pd usia 60, kejayaan anda ialah anda masih mampu memandu sendiri kereta,
Pd usia 65, kejayaan anda ialah hidup tanpa penyakit,
Pd usia 70, kejayaan anda ialah anda tidak merasa diri anda beban atas org lain,
Pd usia 75, kejayaan anda ialah anda masih mempunyai kawan sebaya,
Pd usia 80, kejayaan anda ialah anda masih ingat jalan pulang ke rumah (tak pelupa),
Pd usia 85, kejayaan anda ialah anda masih tidak kencing dlm seluar...
Begitulah dunia (pusingan yg dialami semua hamba).
Kata imam Ghazali...yg paling dekat dgn kita ialah MATI ..
Kejayaan sebenarnya pada bila bila masa ialah apabila kita taat perintah Allah mengikut cara Nabi SAW.
"RENUNGAN MASA TUA"
1. Sisα hίdυρ semakin pendek:
» yg boleh kita makan, makanlah;
» yg boleh kita pakai, pakailah;
» yg Ingin kita beli, belilah;
» kalau masih mampu memberi, berilah;
» masih mampu berbagi, berbagilah.
Kerana semua yg ada tidak boleh kita bawa ke kubur. Jangan khuatir dgn ahli waris, Allah yg akan mengatur rezeki selagi mereka berusaha.

Nikmatilah hίdυρ ini dgn pasangan kita selagi masih ada.
2. Sehari berlalu, umur berkurang sehari. Bila kita lewati hari ini dgn berbahagia, kita sangat beruntung, berbuat baiklah & selalu mengucap syukur, kerana kita tdk tahu bila kita akan dipanggil 'pergi'.
3. Waktu cepat berlalu, hidup itu sangat singkat dan susah. Dalam sekejap kita memasuki masa tua, itu PASTI !
4. Bila membandingkan ke atas, kita akan selalu merasa kurang; membandingkan ke bawah, kita merasa lebih; bila kita mampu merasa cukup dan mensyukuri apa yang kita punya, kita pasti bahagia.
Bersyukurlah dengan apa yg kita ada. Manfaatkan ia sebaiknya.
5. Harta, kekayaan, pangkat, kedudukan, kehormatan --- semua itu hanyalah sementara, hanya pinjaman.
Yang terbaik dan terpenting adalah Perilaku Yg Baik, sentiasa membantu orang, tidak berbuat hal2 tercela, mengawal diri.
Jangan menyakiti hati orang lain kerana karma itu ada...
dan yang terpenting melatih diri agar selalu sihat zahir dan batin.
Ini kerana KESIHATAN adalah KEKAYAAN kita dan modal utama menikmati kebahagiaan hίdυρ ini.
6. Kasih ibubapa kepada anak2 tidak ada batasnya !!!.
Kasih anak2 terhadap ibubapa jelas batasnya.
Sedarlah! tatkala anak sakit, hati ibubapa terhiris;
tapi tatkala ibubapa sakit, anak cuma menengok dan bertanya2 ala kadar...
Anak2 memakai wang orang tua sudah seperti keharusan, tetapi orang tua memakai wang anak semacam pasti tidak berlaku!!!


Oleh itu CUKUPILAH diri sendiri dan berikanlah pada anak seBIJAKSANA mungkin.
7. Rumah ibubapa adalah rumah anak, tetapi rumah anak belum tentu jadi rumah ibubapanya. Ibubapa selalu memberikan anak2 tanpa batas... tetapi tidak semua anak akan berbakti kepada ibubapa mereka.
8. Duit bukanlah segalanya. Tapi segala-galanya memerlukan duit.

"SELAMAT BERBAHAGIA PADA MASA TUA"

Semoga bermanfaat...


Saturday, 1 November 2014

Cheklist barang baby


cheklist barang baby..
ok saja nak share.hihi.
dulu masa prepare barang baby kat amsyar ibu tak update blog.
jadi x dapat lah nak berkongsi cheklist baby ni..
tapi kali ni ana nak share checklist barang baby yang perlu sahaja.
maklum laa dah masuk yang kedua ni orang kata lebih jimat!
yes! jimat sebab baju si abang masih elok dan boleh di pakai lagi :)
cuma ada benda yang perlu di top up sikit2..

Barang baby :-

Lampin pakai buang.

- baki pampers Newborn si abang pun ada lagi.haha 1 pack. tapi akan tambah lagi 1-2 pack kot sebab newborn ni pakai kejap je, baby kan cepat membesar. korang tak payah la nak beli sampai 5 pack konon2 nak buat stok. orang dulu memang ya beli buat stok sebab susah nak keluar pekan. orang sekarang senang je..apa yang kurang terus boleh pi beli.hihi.

set sabun mandian / bedak / losyen / minyak rambut / syampo



- kali ni nak beli brand "pigeon" sebab free paraben! sgt sesuai untuk kulit baby yang lembut dan sensitif. dulu-dulu ana tak tau apa itu paraben, (korang boleh search kat google) ana tau beli je asal wangi2, masa amsyar dulu ana guna brand anakku..habis kulit merah. bila tukar pigeon ok plak :) kalau nak buat perbandingan antara pigeon ni, bila tuang kat atas tangan tak rasa panas2 tau..ada setengah gel panas. korang perasan tak ?hihi. bau dia pun wangi dan lembut! ana suka.

Wet tissue / cotton balls
- Wet tissue untuk lap najis (free paraben), dan jangan lupa spray jugak.hihi.
- cotton balls untuk bersihkan pusat nanti.

Baju / seluar / napkin / sarung tangan & kaki
-semua guna yang si abang punya cuma kena topup sikit saja. nanti nak try scan jantina lah..mana tau kot2 baby girl, merasa jugak ibu nak beli baju kembang2 kaler pink.haha. klu boboy pun xpa, ibu beli jugak baju baru kat awk syg!

Tuala mandi
- kena beli lain ni...beli 2 helai, satu bawak pi hospital, satu kat rumah. senang!

Botol susu
- walaupun nak BF direct, tapi kena spare jugak botol ni.

Barut
- tak perlu. baru bincang pasal barut ni kat nurse, nurse cakap tak pakai pun xpa, orang dulu2 fikir takot perot baby kembong ja sebab tu pakai barut, konon2 angin masuk kot pusat.hihi. tapi di sebabkan barut ,pusat lambat kering. iyela..m'sia sekarang kan dah panas, letak barut, pampers, baju, seluar, pastu bedung pulak.panas budak tu..betul jugak kan.. amsyar dulu tak pakai barut, xpakai seluar, dan tak bedung tau!.alhamdulillah semua ok! :)

kelambu / tilam baby / bakul baju
- ini semua dah ada yang si abang punya tapi rasa nak kena buat kain cadar baby yang baru. sebab yang lama dah lasam hokey! hahaha..

Sabun pencuci baju.
-guna brand TollyJoy wangi! sampai sekarang ana guna untuk basuh baju amsyar :)



Barang ibu :-

Set Berpantang 
- ofcos pilhan set berpantang sama semasa berpantang amsyar dulu, "Set Berpantang shaklee"!!
i love shaklee, kerana set berpantang ini lah ana register jadi member shaklee dan jadi pengedar sah shaklee :)

Maternity pads
- guna pad biasa, sebab tak selesa pakai yang maternity punya,huhu.

Tukang urut
- tengah fikir..

Bengkung / tungku
- bertungku ya! bengkung tak payah.hahaha.

BreastPump / Plastic storage
- BP medela hat manual tu dah ada..rasa macam tak perlu lagi nak beli yang elektrik punya.
- tapi kalau ada rezeki memang nak beli Malish Ilaria tu..bekenan sgt!! baru semangat nak buat stok.hehe
- kena beli plastic untuk stok ebm,botol pun ada tapi rasa macam lebih senang guna plastic jimat space freezer. ehemmm..susu kan meriah time berpantang. masa ni la nak pulun buat stok. ;)

Kain batik / baju sejuk
-semua dah ada.hihi

apa lagi eh yang belum ada dalam senarai ni ? hmmmm...
tak pa..nanti kalau ana ingat lagi ana update.hihi.
tak sabar nak tunggu adik baby keluar :) 25week today!

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  

IKLAN SEBENTAR !



INGIN MEMBUAT TEMPAHAN HENNA UNTUK MAJLIS ANDA ?
sila SMS or Wasap ya!
017-466 3393 (ana)

untuk lihat lebih banyak koleksi anna henna SP..
Instagram : ANNASHAFIZE
klik pakej henna untuk lihat pakej yg di sediakan oleh anna henna sp.

Khas untuk kawasan Sungai Petani,Kedah sahaja!
*Cas transport di kenakan sekiranya ana pergi ke rumah anda ya!
*Jika anda ada design sendiri melalui internet ke.. sila send pic kat whatsapp ana  terlebih dahulu untuk menentukan harga henna.

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


jika ada sebarang pertanyaan sila hubungi sy :-


jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area SUNGAI PETANI atau kawasan yang berdekatan dengannya, boleh hubungi Ana untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini dengan cara pembelian secara online. Ana akan pos ke alamat anda =)

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


Jom support barang keluaran 100% MUSLIM!

NAK BELI ? boleh je contact ana ya!!..
017-466 3393 (sms/whatsapp /call )
COD sungai petani,kedah dan pos seluruh malaysia.

Wakil pengedar di perlukan di seluruh negeri.. Permintaan Tamar Cocoa melonjak sehingga 200%.. 

STOK SANGAT TERHAD!! JOM ORDER SEKARANG SEBELUM HABISSSSS STOK!