About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Friday, 17 October 2014

Hobi baru :: ber'crochet pulak! hehe


hai..assalamualaikum semua! dan salam sejahtera!

dah lama ana tak ber'crochet tau! atau bahasa mudah paham mengkait lah..
last ana belajar mengkait masa darjah berapa entah..5 ke 6.
masa tu saja nak belajar sebab tengok mak sedara buat bekas sabun.huhu.
memang best lah belajar mengkait ni..

pernah tengok tak orang dulu2 memang rajin mengkait ni..
buat bekas tisu, sabun, ada yg buat doorgift bekas telur..
kalau lagi rajin..buat alas meja, alas kerusi dan macam2 lagi..
ana sempat lah belajar basic mengkait ni..
di sebabkan dah lama tak mengkait.ana masih ingat yang basic ja.
kalau nak cuba buat bunga2 atau bentuk lain2 tu..kena la tengok youtube! hehe.
youtube lah sumber ilhamku :D

akhirnya ana berjaya juga!!
so...ini hasilnya! jeng..jeng..jeng!


Bekas air - dah lama nak buat..nak bawak pi opis. mak cakap..macam budak2 lah..
ada ana kesah ?? janji comel.hahaha. tema owl tu..tp owl kurang zat..kuruih macam tuan dia.hihi. :P

Keychain- saja buat bagi dekat adik..
pastu ana cakap kat dia,"boleh tolong jual kat sekolah tak?"
adik : hang nak jual berapa ?
ana : ikut hang lah..agak2 nak letak berapa ?
adik : 5 kupang dah la.. (50sen).
ana : murahnya!!! aku mengkait punya teruk..hang nak jual 5kupang ja ? macamna nak untung.
adik : hang ingat kawan aku orang kaya ka ?
ana : xkan sekolah menengah bawak RM1 ja kot.hahahaa...
adik : nanti lah aku tolong jual..buat banyak sikit..
ana : insyaALLAH..kalau aku rajin :D

Headband baby - oh..ini angan2..kalau ada rezeki baby girl boleh pakaikan kat second baby nti.
kalau tak dak rezeki baby girl, tak apalah..kita hadiahkan kat kawan2.hehehe.
suka dengan bunga tu..nanti nak buat keronsang la..jimat duit. asyik beli je bila hilang.
kalau buat sendiri jimat nieee..huhu.

bercrochet ni sebenarnya menguji tahap kesabaran jugak..
tapi best laaa bila time boring2 kan ada je hasilnya!
jari ana dah sakit ni..so stop kejap...
kadang2 terpikir camna la orang duk buat jual banyak2 tu...
siap buat baju, topi jual..rajin betol..
ana ni mengkait sikit pon dah sakit jari tau!!
respect kepada anda yang mencari rezeki dengan hasil bercrochet ni!
anda sangat hebat... :)

otak berfikir : lepasni nak buat apa pulak ? kasut baby ? hmmmmm..

ok bye..love all.

1 comment: