About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Tuesday, 2 September 2014

BARUT BAYI WAJIB PAKAI KA ?




ana masih terfikir untuk second baby ni nak bagi pakai barut ke tidok..
errrr...abg amsyar dulu tak pakai barut, alhamdulillah..jarang-jarang kembong perot.
sebenarnya kes abg amsyar tak pakai barut tu sebab barut tak muat! hahaha
ana la yang jahit barut tu untuk dia..duk bajet anak kecik,sebab perot ana kecik.
ana ingatkan amsyar dulu lahir bawah 2.5kg ka,tak sangka keluar 2.8kg..hahhhh..besor jgk tu! tak padan dengan perot..
ana ikut ukuran saiz normal barut yg guna tali tu, tp silap ana jugak ana tak guna tali..
ana guna pelekat tu.sebab tu la saiz jadi kecik kotttt...hehehe.

tapi mak ana ada cakap..budak-budak dulu selalu kembong perot.
"tambah2 hang..hang la paling teruk! petang2 kembong perot..qeyau mau satu rumah dengaq..
pastu kena tuam dengan sireh yang di layur api..."itu cerita mak ana..
mak kata orang dulu macam mana tak kembong perot, sebab duk bagi minum ayaq masak kat baby.
nurse la suruh bg banyak2 sebab nak bg berak senang katanya..
tapi sekarang air masak dah tak boleh bagi untuk baby bawah 6 bulan, sebab tu jarang kena kembong perot.
tambah2 sekarang ni nurse galakkan kita beri susu badan kann..bagus la. banyak khasiat.

betul jugak kan apa yang mak ana cakap ni ?
beza cara sekarang dengan cara yang dulu kan..
yela..zaman sekarang apa-apa sikit kita boleh seacrh kat google je..
pasal itu ini..banyak ilmu yang bermanfaat kita dapat.
apa yang baik kita amalkan,yang buruk elakkan sama sekali tau!

# rasa nak buat barut bg besar sikit lah..buat pi lah kan...tak rugi pon.hehehe.
tak guna nanti boleh bagi kat orang je. nak buat warna apa ekh...

No comments:

Post a Comment