About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Thursday, 28 August 2014

RESEPI KU :: BAKSO CARA MUDAH!


Bakso...pernah makan ? eh..tak pernah ?
kena la cuba makan..sedap tau!
BAKSO ni berasal dari makanan indonesia.
kat indon femes la Bakso2 ni...
Bakso ni macam ala-ala bihun sup2..
tapi rasa dia x sama macam bihun sup.
rasa macam bihun PAMA ye jugak..hihi.
tapi yang best bakso ni kena ada bebola daging..

kalau kita lihat resepi asal..
Resepi bakso ni kena guna halia, serai untuk kuah..ana x guna suma tu.hihi
tapi yang ana perasan la..kalau bakso indon depa tak guna bihun.
kita nampak mcm bihun tapi sebenarnya guna suhun!
haritu ana pernah beli kat org indon jual..
makan suhun memang tak kenyang la.huhuhu..
pastu bebola daging depa buat sendiri..besor2..puas makan!
*kalau kita rajin pun boleh buat sndiri jugak.hehe
dan resepi yg ana nak share ni amik dari org indon jugak.
cuma ada ubah sikit dari resepi asal...

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


kita buat cara kita BAKSO malaysia.hahaha.

ni resepi BAKSO CARA MUDAH!!

abaikan jela rupa bakso ana yang tak berapa nak lengkap tu.
dah la buh dalam pinggan plastik je..
sangat menyelerakan untuk ibu mengandung ni.hehe



Bahan-bahan :-

  • 1 bungkus bihun yang di celur dan ditoskan.
  • daun sup + daun bawang. (hiasan)
  • Taugeh. (hiasan)
  • bawang goreng (hiasan)


bahan Untuk kuah :-

  • 6 ulas Bawang putih + 3 ulas bawang besar (blender halus)
  • sup bunjut 1 paket.
  • bebola daging (ada jual kt pasaraya)
  • Lada hitam sikit.
  • Garam secukup rasa.

cara-cara :-
panaskan minyak, tumis bahan blender dulu...pastu masukkan air secukupnya (agak2 la nk kuah banyak mana) pastu masukkan sup bunjut,agak2 mendidih masukkan bebola daging, lada hitam sikit, garam secukup rasa..bila kuah dah siap masak buh daun bawang n daun sup bg wangi..SIAP! (kalau ada penambah perasa mcm "cukup rasa" ke bubuh la sekali). setengah orang dia letak sayur carrot dlm kuah bakso ni..nk letak pun boleh..x salah.hehe..

untuk cabai hitam
  • cabai melaka / cili padi ( sama je.hahaha)
  • kicap

cara-cara :-
goreng cabai melaka guna minyak yg sedikit ye,jangan sampai hangit plak.
lepastu boleh la blend kering dengan kicap ya! SIAP !

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  

makan time panas-panas lepastu pedas-pedas plak memang umpppphhhhhh lahh!!
faberet ni tau! mak ana selalu buat sebab senang..hehe
lepasni nak try buat LAKSA pulak tak guna ikan rebus...
semua nak mudah2 je..JANJI SEDAPPPPP!!



Friday, 22 August 2014

Inai Homemade selamat kah???


Assalamualaikum dan salam kasih sayang!
maaf lama blog ini tak update...masih dalam mood yg kurang baik.hihi

" H A T I - H A T I "

ini ja yang ana nak pesan..

haritu ana google resepi inai homemade ni sbb rasa mcm nk try buat..

last2 baru tau bahan dia guna axion + kapur..hehe.. xjadi la nk buat. 
ada member cakap pakai inai ni pedih kuku..bg yg serasi ok la kottt..

keburukan inai homemade :-
1.diperbuat dari kapur yang sememangnya "tajam" untuk diletak atas kuku.
2.kuku jadi nipis akibat kapur hakis kuku tu
3.kuku jadi bengkok dan melengkung ke atas, bayangkan la kalau terlanggar sesuatu permukaan and kuku kita tercuit dari isi maka sakit la ya amat..

# kesian kt jari budak ni....kuku budak kan nipis,bila buh bahan tajam cmni..mmg teruk laa.. lenkali hati-hati nk beli..better pakai "inai serbuk" lagi bagus! boleh rawat kuku lagi..warna lgi cantik!










Wednesday, 20 August 2014

Pengalaman yang BERBEZA!


Syukur alhamdulillah...
awal bulan 8 haritu dah selesai buka buku pink utk adik bby :)
*sory baru nak cerita.haha


tak pasal je tau kena bising ngn nurse sebab bukak buku lambat.hihi
siap tgok buku lama.."eh..dlu 1st preganncy awai kemain bukak..9minggu dah bukak buku..awat hat ni bukak lambat 12minggu lebih?"
owhh...hat ni sebab alah teruk..bulan posa pulak,.sy tak larat nak mai klinik.hahaha..*bg alasan x larat.

settle untuk haritu amik darah, minum ayaq gula....emm..minum ayaq gula sbb ayah ada diabetes!
dlu masa pregnant amsyar pi bgtau kat nurse..ayah ada diabetes..baguihh sungguh pi bgtau siap2.hehe
lepas ni setiap kali pregnant mmg WAJIB minum ayaq gula,huhhhhh!!

Due date nak sama ngn abg amsyar tau! Abg amsyar lahir 11 FEB 2013..
untung kannn nti boleh sammbut birthday sekali..owh..JIMAT kos gituuuu..haha


Cerita tentang alah kali ni :-
1. bagi ana 2nd preganncy ni sangat2 CEREWET! bab makan..ayam ikan ana tak boleh sentuh,yang ana suka kerang, jenis siput2, sotong ka...tapi kalau ayam KFC boleh plak makan.hahaha...pelik sungguh! pastu suka ngidam nak makan benda yang belum pernah makan. masa Amsyar dulu ana ngidam benda yg pernah makan..hat ni terbalik pulakkkkk..

2. ana jadi semakin malas..nk update blog malas, nk update FB malas..semua malas, pastu rasa nak hangin jee..hihi..Amsyar pun ana dah x amik tau sangat..semua ayah dia yang handle. bg mandi, bancuh susu, layan dia main semua ayah.oh..syukur sbb dpt suami yg sgt memahami..

3. muka dah hilang seri...sobs2..bukan apa jerawat naik mcm cendawan baru lepas kena hujan! sampai ada org tegur..campak ka apa ???? naik biji halus2 tuu. adehh..hilang keyakinan diri buat sementara waktu ni....

4. kurang selera makan..makan sikit sangat2..pastu muntah. pagi2 wajib muntah.. bila timbang berat susah nak naik..doktor minta join kelas pemakanan pulakkkkkk..kesian sungguh sampai kena pi kelas pemakanan,amsyar dlu mcm ni jugak tp xdak lah kena join kelas ka apa..nasib2...

5. tak suka keluar berjalan seperti dulu..jalan sekejap ja dah xlarat..padahal perot x boyot lagi.hahaha..asyik2 rasa nk pitam..mungkin sbb kurang makan kot.hmmmm.

6. vitamin shaklee tak boleh nk telan.....adehh..kena hold dulu, lepas alah dah kurang insyaALLAH boleh start balik..

harap2 kejap je alah ni...apa pun ibu kena KUAT!!
"Semoga allah berikan kesihatan yg baik untuk aku dan anakku..amin!"

UPDATE : 15 week dah :)

Wednesday, 6 August 2014

DIY :: PAPER FAN paling mudah!



pernah tengok paper fan ni tak ?
masih ingat lagi entry kisah bilik pengantin ana dulu ? SINI
Ada yang tanya ana macam mana nak buat paper fan ni..
jadi ana sertakan video sumber dari youtube utk anda!
ni cara paling mudah..semudah ABC..hehe.
lipat macam kita buat kipas, alaa masa kecik2 dulu mesti penah buat punya lah!

to bride be to be..kalau rajin boleh la diy banyak2..
boleh letak kat pelamin ke, kat bilik pengntin ke..atau untuk photobooth ke..
jimat tau buat benda ni..hehehe.. nanti dalam gambar pun nampak cantik je.



yang ana buat ni ana lekat dekat polisterin je..cucuk dengan jarum peniti..
ada yang cucuk dengan lidi sate tu.. yang kat tengah2 tu doily paper kot nama dia..oh lupa sudah!
boleh cari kat mana2 kedai bakery...ada jual.

SELAMAT DIY :)