About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Tuesday, 1 July 2014

Terpaksa 'WEAN OFF' sebab pregnant?


assalamualaikum semua :)

just nak cerita pasal wean off breastfeeding.
mula2 ana ada jugak search dlm google pasal bf time pregnant.
ada yang cakap boleh, ada yang cakap tak boleh..


ana bukan apa.ana risau kalau jadi macam kawan ana ni haaa..
haritu ana ada sembang2 dengan dia..dia pun 2nd prgnancy jugak.
dia pregnant sambil bf anak dia, tp anak dlm perut tu x dapat membesar dengan normal.
masa tau dia pregnant, pi scan baby dia lgsung xnampak.
last kena scan masok alat dalam rahim tu baru nampak..hmm..
saiz baby kecil sgt wlupun dah bapa minggu,
last2 doc pakar minta dia stop bf anak dia.
lepas tu baru la baby tu membesar dengan normal.
ana pun rasa 'alamakkkk! risaunya aku!'

ana pun pi jugak klinik nk sahkan pregnant..
knon2 nk scan la..hehe..tp doc xmau scan pulak.
sebab baru lagi.. ana ada la tanya pasal bf ank time prgnant,
doc sarankan ana kena STOP bf sbb ada risiko.
bila kita bf anak, rahim kita akan mengecut..
bahaya jugak untk anak dlm kandungan tuu.
doc pun cakap, 'awak tu dah la kurus, hat dalam pun tarik nutrien..
hat luar pun tarik jugakkk..
hat dalam la penting, sbb dia bergantung pd awak ja..
hat luar ni awak boleh bg makan macam2 dah..huhu..
tetiba terkena sound dengan doc..hahahaha..

tapi ada jugak segelintir ibu yang menyusu sambil pregnant.
bagi ana bukan mudah nak wean off ni..
susah jugak, tambah2 jenis hati basah ni..kesian kat amsyar.
sebab amsyar jenis suka melepek nak ngunggong jugak..haha.
sebenarnya ni lah 'saat-saat indah' bersama anak bila dia melepek kat kita kan..
RINDU jugak klu dia x melepek kat kita..hehe
amsyar ni kan pantang betol kalau nampak ana baring, mesti selak2 tak mengira tempat..haishhh..
amsyar bukan lah fully bf sebenarnya, dia dah campur susu FM dah.
cuma kekadang dia ketagih jugak..nak..nak..nak...tambah2 time nak tidor.

ana ada try jugak letak limau,dia boleh tahan kot rasa masam tu..
buat tak tau je..ana try buh nescafe..hahaha..gila pahit kot!
dan-dan muka dia lain...xmau terussss!!!
tapi malam2 dia lupa dah....nak..nak..nak jugakkk.. >.<

ana tanya la tip kt kawan ana ni..macam mana la hang buat eh?

haritu kami sembang dalam chat kat FB jela :)
"Kena nekad laa.. Buang sat perasaan kesian demi baby dlm perut..
Hubby ang kna selalu pujuk amsyar la.. Cakap xboleh itu adik punya..
Mula dari skrg ang kena latih dia untuk dia tahu yg dy bakal dapat adik..
Contoh pagi2 suruh dia syg perut ang ckp "syg adik ckit"
Kna ajar dia bertolak ansur.. Banyak berkta hal adik dia.. 
Insya'allah nti dia faham laa..
Amani pun lama laa dia gian selak jgk..tpi aku kta xboleh kakak..tu nenen adik punya... 
Dia sayang n pegang jaa..Tapi laa kalau naik kereta tido duduk smbil dakap.. 
Kepala dia atas dada aku..Hati kesian tapi kita kena tahu laa mcm mna nk atasi..

apa yang kawan ana cakap ni ada jugak faedahnya :)
ana sendiri belum panggil amsyar "abang"..hehe.
patot la dia manja semacam kannn....

kalau ampa ada pengalaman wean off anak..share la kat sini..
nak tau jugak..heee..




No comments:

Post a Comment