About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Saturday, 31 May 2014

Ber'henna sampai ke penang


assalamualaikum...hai semua.

alhamdulillah..syukur kpd ALLAH swt krn masih memberi kesempatan
dan rezeki untuk ana berhenna pengantin.
walaupun ana buat secara partime, kadang kala menganggu jugak rutin kerja hakiki tu.
iyela..cuti ana pun tak menentu, terpaksa minta tukar cuti dengan kawan2.
mujurlah dapat partner yang sangat memahami kerja partime ana ni. :)
bab tukar cuti memang senang nak ejas..huhu..TQ daniel n along!
sebab tu ana suka berkerja dengan lelaki berbanding perempuan..hehe.
lelaki ni senang nak deal dengan depa..
depa jenis tak berkira satu hal, senang sungguh laa...dan tak banyak gosip! hahahaha.

ehh..berbalik kepada cerita asal..
pada 22 may 2014 yang lalu, ana di jemput melukis henna kat
penang..*ewahh ayat di jemput kononya!
tak lah..Customer ana ni nama dia Nina,
dia booking ana untuk malam berhenna..siap dengan photografer!
tiap2 bulan dia selalu update dengan ana pasal henna. takot ana lupa.hehehe..
thanks nina.

Nina ni tinggal kat penang..
ni kira firstime jugak la pi lukis henna sampai ke penang.
sebab sebelum ni ana buat kot area Sungai petani,kedah ja.
bukan tak nak pergi jauh2 tp faham2 jela..
cuti pun tak menentu, masa perjalanan ke sana lagi..
dah ler tinggal anak kat mak, kesian kat dia bila ana balik lewat.

jika anda pengantin luar dari kawasan sg.petani, nakkan perkhidmatan henna ke rumah.
ana terpaksa pertimbangkan dulu,jika tiada apa2 halangan insyaALLAH boleh sampai ke sana.
tp lebih baik sekiranya anda sendiri yg datang ke sungai petani.kedah.
kita boleh deal kat mana nak jumpa ya?


credit : fb nina

Nina ni sangat suka dengan design bunga-bunga.
ni kira design yg terbaru ana buat..dia orang pertama yg rasmi.huhu.
design ni ana baru dpt idea sehari sebelum pi lukis henna.
tp design yg ana lukis tuu amsyar dah conteng guna maker..Oh anakku!
dia pun nak melukis design jugak..habissss tak boeh tinggal pen marker.
mujurlah nampak lagi design tu..ana bawak design yg di conteng,masing2 gelak je.hahaha.
nak buat macam mana, tak sempat nak lukis balik dah..


credit : Fb nina

tahniah untuk nina dan suami...
selamat pengantin baru, semoga ikatan perkahwinan ini sentiasa
di berkati dan di rahmati oleh allah swt hendakNya.
terima kasih jugak sebab sudi menggunakan perkhidmatan henna
sejak bertunang sampai lah kahwin.

kalau ada kawan2 tanya nk lukis henna,sila promote ana ya..hahaha.

anda pun nak henna jugak ?

sila SMS or Wasap ya!
017-466 3393 (ana)
Instagram : ANNASHAFIZE
klik pakej henna untuk lihat pakej yg di sediakan oleh anna henna sp.


Thursday, 29 May 2014

Review :: Global Sewing Machine


assalamualaikum! hai semua..
masih ingat lg ana pernah share ana beli sewing machine tu ?
lepas je ana publish entry tu, brg dah sampai..hehehe. mcm kebetulan pulak kan.
ok mula2 tu kemain la excited tau nak bukak tengok saiz dia..

alkisah sebelum barang sampai, ana ada bgtau mak,ana beli mesin jahit.

ana : 'mak,kak beli mesin jahit,mak cuba teka kak beli mesin jahit harga berapa?'
mak : dalam RM 300 +++ kot.....
ana :  salah la mak! RM 169 je.hihi.
mak : biar betul..mesin jahit mainan ka apa ?
ana : mesin betul laa makkk..nanti brg sampai mak tengok. special mak ada jahit zigzag lagi tau!!

mak tak percaya..hahaha..adoi lawak betol..
tak patot tau dia cakap ana beli mesin jahit mainan!
lepas je barang sampai, dia pun bekenan,siap rekemen kat kawan2 dia pulak.
esoknya ana order kat jiran pulak, lusa barang sampai..abg kurier tu cakap "eh order lagi ?"
"ya..ini org punya"..ehh..malu pulak muka kita ni tau order banyak kali..hihi.

Review :: Global Sewing Machine


mesin ni best sebab dia ada 8 jenis jahitan.
boleh buat jahitan biasa dan zigzag..
Pusing je kat bulat tu nak jahitan jenis apa..



cara2 nak masuk benang pun senang..
siap tunjuk step by step..nampak tak anak panah no.2, 3 dan 4.
itu step untuk masukkan benang kat jarum untuk sesi jahit tuh.
tp jgn la risau kalau tak reti sebab nanti depa dah bubuh siap dah.hehe
lagi satu, kalau nak jahit malam2..kot la kelabu mata ka, ada lampu kecil di sediakan.
nak masukkan sekoci pun senang..
ok kan jahitan dia ? kemas :)
boleh la nak jahit baju koyak2 ka, jahit kain batik ka.
jahit langsir kaaaa..macam2 lagi lah.



mesin ni boleh control guna tangan atau guna kaki.
warna hitam tu pedal untuk pijak guna kaki..eh..betul ke pedal ?
takpa lah janji faham ye murid-murid.
kalau nak control guna tangan boleh control kat L-OFF-H tuh!
L untuk LOW perlahan, H untuk high laju la.
tapi bg ana guna pedal kaki senang lagi..
mesin ni boleh guna elektrik, kalau tak nak guna elektrik boleh guna betri jugak!
guna bateri biasa 4 biji bawah tapak tu..

sejak ada mesin jahit ni, ana rasa semangat nak buat baju sendiri *konon2 nya la kan.hahahaha
insyaALLAH akan ku usahakan buat baju jubah.. teringin sgt nk buat baju jubah.
dah ada pola, tunggu nak lakar atas kertas minyak ja..
Nanti jika ada kesempatan ana share buat baju pulak.
ewahh..macam expert je kan ? padahal hentam kromo je.hahaha.
ada ana kesah ? janji jadi baju boleh pakai..
ana cari pola dalam blog orang je...
nasib baik ada internet kan, betul cakap paklong ana.
internet ibarat library,kita boleh mencari ilmu :)

pendapat ana tentang mesin ni....
 Saiz yang sederhana, ringan, mudah nak simpan atau nak bawak ke mana saja (mana lah tau, nak feeling menjahit tepi pantai ke..hihi)
✿ senang nak guna,sesiapa yang tak dak basic menjahit pun boleh guna.insyaALLAH.
✿ Bunyi yg tidak kuat, kalau amsyar tido, ana menjahit pun tak menganggu mimpi dia tuh!hehe.

Sunday, 25 May 2014

GLOBAL sewing machine "terbeli" jugak akhirnya!!!


assalamualaikum....
hai semua...sihat ke? dah makan ? :)

korang suka menjahit tak ? ana suka sangat tau!
sekadar hobi lah katakan...hihi.
mak ana pun pandai menjahit, ana belajar menjahit dari mak ana jela..
pernah jugak rasa nak join kelas menjahit, buat baju kurung moden or baju fesyen2 ni.
tapi masih belum ada rezeki nak join..tak apa. ana tak kisah pun.
semalam ana sesaja ushaa2 online shopping.hahaha.
kononya nak cuci mata lahhh..entah macam mana tergerak hati nak servey pasal mesin jahit.
nak tengok review2 orang yg pernah guna masin jahit moden.
kat rumah mak ana ada mesin jahit, model "Singer"..ehh betul ke tak ejaan tu.hehe
jenis lama punya..besaq gabak..berat..susah jugak la kalau nak alih2..hmm.
jenis jahitan satu je..lurus. xdak zigzag la.

ana memang tak plan nak beli mesin jahit tu sekarang, tp dlm wishlist 2014 target nak mesin jahit ada jgk.
so..memang nak beli, tp nak cari yg sesuai dgn ana n bajet pun tak tinggi.hihi (ini penting ok!)
semalam servey2, nampak review pasal model Global-Sewing-Machine-GSM-505. NOT BAD OK!
tapi bila nampak harga dia yg sgt MURAH tu..terus rasa nak beli !!!!!
Nafsu orang perempuan kan..hahahaha..mana blh tahan tgok benda murah!!!


klik gambar utk lihat lebih jelas

kalau korang nak order, layari Lazada.com.
klik kat HOME APPLIANCES.
Pastu SEWING MACHINE.
Cari model Global-Sewing-Machine-GSM-505.

dapat cari tak ?
sekarang ni masih ada promosi lagi..tp tak tau la sampai bila.
barang kat Lazada ni ok jgk harganya..ada yg betul2 murah!
Servis pun bagus ! ana baru je order semalam, harini barang dah sampai. cepat kan ?
dah la ana order pukul 5 ptg, rasanya time tu org dah balik keja..*ada kena mengena jgk ka?
lepas ana buat order,dia hantar SMS cakap dah place order, pkoi 7mlm hantar SMS lg inform barang dah shipped !
dan yang paling besttt..masa barang sampai nanti ana baru bayar duit..hehehe..
tapi korang ada pilihan samada nak bayar terus guna Credit card atau debit card.
dekat payment ana letak "Cash On Delivery" senang ! FREE SHIPPING plak tu :)


ini lah mesin jahit yang ana cakap tuu..
comey kan ?
baru tengok dalam gambar dah cakap comey..hahahaha..

jom tengok apa keistimewaannya :-
 Automatik thread putar balik
 Lebar jahitan laras
 Mempunyai Suis tangan atau operasi pedal kaki
 ada 8 corak jahitan.
 Powered oleh AC atau AAA bateri (kalau xdak letrik gna bateri je)
✿ Long lasting!

saiz : Size (L x W x H) 31.1L x 14.7W x 29.5H cm.
berat:  4.5kg
Waranty : 1 year.

ana rekemen kpd korang yang suka jahit menjahit tu..
beli la mesin jahit ni sbb saiz dia yg sederhana, tak kecik n besaq, mudah nak simpan.
mana lah tau kan boleh jahit langsir rumah ke lepas ni.hehehe.
ana nak jahit baju raya nie..wahhhh! semangat gitu! posa pun belum lagik.

nanti ana review pasal Global-Sewing-Machine-GSM-505.
ohhh....GLOBAL sewing machine "terbeli" jugak akhirnya!!!
pembelian yang tidak merugikan ! :)

COKLAT CADBURY TIDAK HALAL ?


     
25 MAY 2014 

Harini pakat kecoh dalam FB pasal Coklat Cadbury..huhu..
Mesti lah kecoh sebab faberet orang ramai tauuuu!!
ana pun suka makan coklat Cadbury..bila tension je cari coklat, 
asal makan coklet je dpt hilangkan tension.hehehe..
semalam ana bukak FB ramai kata Cadbury haram sbb ada DNA babi.
Ana ingat depa ni saja buat cerita..hahaha..boleh fikir mcmtu ?
tiba2 harini ada keluar kat cerita pasal ni kat surat khabar.
nahhhhh!! memang betul lahhh...




Sijil halal 2 produk Cadbury ditarik balik

SHAH ALAM - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) telah mengambil keputusan menarik balik sijil halal bagi kedua-dua produk Cadbury yang mengandungi DNA babi serta-merta.
Menurut Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha, siasatan lanjut akan dibuat untuk mengenal pasti punca pencemaran tersebut.

"Kami ingin menegaskan bahawa pensijilan halal Malaysia adalah melibatkan proses pengauditan dan pemeriksaan ketat merangkumi penilaian bahan ramuan, kaedah pemprosesan, peralatan yang digunakan, termasuklah pengujian makmal berdasarkan Standard Halal Malaysia dan Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mengulas lanjut, selepas sijil pengesahan halal, pemeriksaan akan dibuat secara berkala terhadap syarikat pengeluar produk berkenaan.
"Pemantauan sentiasa dilakukan dari semasa ke semasa, sekiranya terdapat sebarang perlanggaran ke atas mana-mana produk atau ketidakpatuhan terhadap syarat-syarat persijilan, pihak kami akan menarik semula atau menggantung sijil halal terhadap produk tersebut," katanya.

Amacam ???  coklat Cadbury kegilaan kita dah tak halal.....

errrr........rilex laa...KIT KAT kan ada!!! 
jom berubah dengan Kit Kat pulak..hahahaha.






Thursday, 22 May 2014

DIY :: LAMPU !!


Assalamualaikum..
harini nak share DIY lampu.
tapi bukan ana yg buat la..hihi..
boleh jadi rujukan untuk kita semua jugak ni..
mana lah tau ada bahan yang dpt di kitar semula..ye dak ?

jom layan gambar  :)


comey tak? kreatif gila kan ???
























ok cukup setakat tu..hehehe.
selamat ber DIY ya ! :)

Sunday, 11 May 2014

Kerana WANITA itu unik




Dari kawan "Kalau isteri sakitkan hati suami, tandanya durhaka pada suami.
Tapi bagaimana jika suami sakiti hati isteri.?"

Jawapan Ustaz :

"BERDOSA juga lah. Cuma tidak ada istilah suami durhaka pada isteri, 
tapi suami akan ditanda Malaikat sebagai durhaka pd Allah SWT.

Karena isteri, rezekimu bertambah.
Kerana isteri, maka lahirlah zuriatmu.
Kerana isteri, makan, pakaian mu dijaga.
Kerana isteri, tenang hati mu.
Kerana isteri, lembut pemandangan mata mu.
Kerana isteri adalah satunya manusia yang boleh melihat cacat cela mu yang
tersembunyi dari pandangan mata mu dan masih menerima mu seadanya.


Janganlah sakiti hati mereka, ingatlah stiap pengorbanan mereka, 
walaupun kecil dimatamu, baginya besar bagi dirinya.

Setiap peluh yang menitik, yang dikerja untuk keluarganya, 
setiap airmata yang menitis untuk anak-anak dan suaminya
adalah salah satu tanda, dia isteri yang terbaik buat anda wahai yang bergelar suami.

renungan sepintas lalu...


Mengapa WANITA sering menangis?

Jawab Allah :

Kerana WANITA itu unik.

Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa.
KU kuatkan bahunya utk menjaga anak2nya,
KU lembutkan hatinya utk memberi rasa aman,
KU kuatkan rahimnya utk menyimpan benih manusia,
KU teguhkan peribadinya utk terus berjuang saat yg lain menyerah,
KU beri dia naluri utk tetap menyayangi, walau dikhianati oleh
teman, walau disakiti oleh orang yg disayangi.

WANITA makhluk kuat.

Tapi jika suatu saat dia menangis itu kerana KU beri air mata utk membasuh luka batin & memberi kekuatan baru.

WANITA sangatlah istimewa...

***ya ALLAH aku bersyukur di lahirkan sebagai seorang wanita :')

Thursday, 8 May 2014

AISKRIM buah buahan untuk kanak-kanak


Assalamualaikum..hai semua :)

bila si kecil dah semakin besar, apa orang makan, dia pun nak makan jugak kannn.
orang makan ais, dia nak ais..makan sikit boleh la, tapi kalau nak banyak2 ibu rasa ibu kena buat aiskrim 1 malaysia.hehe. aiskrim buat sendiri ni lebih selamat dari aiskrim yang jual di pasaraya.
yelaaa..gula banyak! nanti kena kencing manis plak..hehe

mula2 tu plan nak buat aiskrim letak dalam bekas tuh.
ala bekas mcm aiskrim siap dgn batang pemegang tuh!
tapi bila fikir balik, amsyar ni baru 1 tahun ++ , habis belemoih nanti klu guna hat tu.
last2 dapat ideal buh dalam plastik..

makan ais sambil tgok tv.huhu

AIS KRIM EPAL + KURMA

Ana buat buah epal, sebab amsyar suka buah epal.
kurma sebagai pemanis, penganti gula.


1 biji buah epal (kalau nak buat sikit )
5 biji kurma.
Susu Formula (kalau ank xminum susu formula, tambah ais suam ja)

cara-cara :-
1. potong buah kecil2. pastu stim buah epal n kurma sampai lembut.
2. biarkan sejuk, masukkan epal + kurma + FM dalam blender.
3. blend sampai halus mulus..jangan pekat sangat dan jangan ceroi sangat. (cair la..sorry bahasa kedah kami pnggil ceroi.hahaha )
4. masukkan dalam jug kecil, tuang dalam plastik aiskrim. ikat elok2 ok ?
5. settle ? masuk dalam peti ais, tunggu beku boleh la makan.


caranya mudah je kan ? macam kita buat puree tu..
tapi kalau tak nak letak FM letak je air suam or panas, sbb kalau letak air sejuk biasa, nanti ais keras sangat! tak halusss...boleh try ok?
amsyar ni kan, bila kita buat ais macamni laju je makan ! habisss 1 batang ais krim tuh!
kalau buat ala2 puree, uwerkkk..uwerkkk..hahaha.. maklum la budak dah ada gigi, mana mau lembik2.

nanti boleh cuba buah lain pulak ya! :)
kalau nak lagi sedap kan..kita tambah laa mealshakes !


Ehhh..AIS-AIS NI TAK BAHAYA KE UNTUK BUDAK ?

ana baru je dapat tau, klu budak batuk, bg je dia minum ais untuk melegakan batuk tu.hihi.

Umumnya semua orang tahu ais tidak elok untuk kesihatan kan, TAPI terdapat FAKTA tentang kebaikan Ais ni tau!



ana nak kongsikan untuk mereka yang belum tahu :-
"Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis ataupun manusia"

Kelebihan Ais/Air Sejuk:

  • Membiasakan diri menguyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan.
  • Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia agar dapat kembali tidur seperti biasa.
  • Mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan.
  • Untuk kanak-kanak, benarkan mereka menguyah ais untuk menguatkan gigi mereka dan sekiranya mereka batuk, benarkan mereka memakan aiskrim secara perlahan dan berterusan untuk beberapa jam kerana ianya lebih berkesan daripada memakan ubat batuk yang mengambil masa seminggu untuk menyembuhkan batuk. 
  • Atlit atau ahli sukan biasanya menggunakan ais sebagai rawatan awal untuk kecederaan yang dialami.
  • Sekiranya bayi menghidap demam panas, ais boleh digunakan sebagai ajen perencat agar dapat menghalang kecederaan yang lebih berat.
  • Air sejuk yang dibalut dengan kain hitam adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah.
  • Air sejuk dalam rahsia cuka juga adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ianya  dapat mencepatkan kadar kesembuhan.
  • Secara psikologinya air sejuk amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau unsur spiritual yang jahat.
  • Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.
  • Air sejuk akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan danjangkitan.
  • Air sejuk dalam rahsia aie memegang rahsia kepadatan molekul kristal yang paling keras iaitu intan.
  • Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang ingatan seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.
  • Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan urik asid akan meningkatkan suhu tulang san seterusnya melemahkan struktur tulang.
  • Air kelapa sejuk amat baik untuk kesihatan kerana amat berkesan untuk meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan dalam darah.
  • Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah baik sekiranya amalan meminum segelas air sejuk di waktu pagi kerana ianya menguatkan perut.


✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  

JOM DAPATKAN VITAMIN SHAKLEE DARIPADA ANA...

Apa yang menarik jika beli dari Anna Shafize?
✔ Percuma panduan makan vitamin 
✔ Konsultasi berterusan
✔ Jaminan pulangan wang jika vitamin yang di pos tidak sampai kepada anda.




jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area SUNGAI PETANI atau kawasan yang berdekatan dengannya, boleh hubungi Ana untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini dengan cara pembelian secara online. Ana akan pos ke alamat anda =)

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti.