About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Friday, 14 February 2014

RESEPI KU : CHESEEKUT yang sangat mudah !



assalamualaikum semua !
hai dah lama tak share resepi mudah-mudah ni kan ?huhu
harini ana  nak share resepi yg mudah sangat2..

resepi ni bukan ana reka la ye, ana pun copy yg org punya..
masa tu ana tengah fikir menu utk besday rayyan amsyar tu.
tetiba kawan ana post kat fb, dia share resepi nih..macam sedap jeee..
kebetulan pulak kat rumah ada cream chesee..ingat nak buat oreo chesee cake!
tapi hati ni rasa nak try resepi ni pulakkk.

ini antara resepi yg ana rasa sngat sedap dan mudah!
sedap sebab ada chesee..ana suka makan chesse.hehe..
mudah sebab tak perlu nak bakar2 :)


BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN :-

  • cream cheese (250g)
  • 1/2 tin susu pekat manis (ana letak sikit je sbb taknak manis sangat )
  • biskut deluxe crackers (original flavour) (ala biskut kering 4segi tu.hehe)
  • nestum or milo (yg mana2 pun boleh )
  • susu segar dutch lady (utk celup2 biskut)

CARA-CARANYA :-

- Panaskan susu segar. jangan la panas sangat suam-suam pun dah ok. ketepikan.
- ambil 1 bekas,pukul cream cheese guna stand mixer sampai hancur
- masukkan 1/2 tin susu pekat (leh lbih kn or kurangkn)
- dan masukkan sikit susu segar (agak2 je la) sbb tak nak pekat sangat, dan jangan cair sgt ye! putar bahan hingga sebati,
- pastu celupkan biskut ke dlm susu segar, jgn smpai lembik sgt..
- susun kn biskut ke dlm loyang (xperlu patahkan) susun cantik2..comey2..hehe
- pastu sapukn cream cheese yg dipukul td ke ats susunan biskut dlm loyang dan taburkan nestum..
- ulang step yg sama celup biskut-susun dlm loyang-sapu cream cheese-tabur nestum
- ok bila dah siap susun..yg topping ats skali lebihkn cream cheese n nestum, kalau letak byk lg yummy..
- last sekali, sejukkn dlm peti ais..


kalau nak senang potong, lapik dengan plastik ok.. ana letak dalam bekas ni bukan loyang, sbb buat masa besday rayyan amsyar kan..hihi..so bahan-bahan kena lebihkan la utk dpt banyak layer :)


*SELAMAT MENCUBA*

No comments:

Post a Comment