About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Friday, 14 February 2014

RESEPI KU : CHESEEKUT yang sangat mudah !



assalamualaikum semua !
hai dah lama tak share resepi mudah-mudah ni kan ?huhu
harini ana  nak share resepi yg mudah sangat2..

resepi ni bukan ana reka la ye, ana pun copy yg org punya..
masa tu ana tengah fikir menu utk besday rayyan amsyar tu.
tetiba kawan ana post kat fb, dia share resepi nih..macam sedap jeee..
kebetulan pulak kat rumah ada cream chesee..ingat nak buat oreo chesee cake!
tapi hati ni rasa nak try resepi ni pulakkk.

ini antara resepi yg ana rasa sngat sedap dan mudah!
sedap sebab ada chesee..ana suka makan chesse.hehe..
mudah sebab tak perlu nak bakar2 :)


BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN :-

  • cream cheese (250g)
  • 1/2 tin susu pekat manis (ana letak sikit je sbb taknak manis sangat )
  • biskut deluxe crackers (original flavour) (ala biskut kering 4segi tu.hehe)
  • nestum or milo (yg mana2 pun boleh )
  • susu segar dutch lady (utk celup2 biskut)

CARA-CARANYA :-

- Panaskan susu segar. jangan la panas sangat suam-suam pun dah ok. ketepikan.
- ambil 1 bekas,pukul cream cheese guna stand mixer sampai hancur
- masukkan 1/2 tin susu pekat (leh lbih kn or kurangkn)
- dan masukkan sikit susu segar (agak2 je la) sbb tak nak pekat sangat, dan jangan cair sgt ye! putar bahan hingga sebati,
- pastu celupkan biskut ke dlm susu segar, jgn smpai lembik sgt..
- susun kn biskut ke dlm loyang (xperlu patahkan) susun cantik2..comey2..hehe
- pastu sapukn cream cheese yg dipukul td ke ats susunan biskut dlm loyang dan taburkan nestum..
- ulang step yg sama celup biskut-susun dlm loyang-sapu cream cheese-tabur nestum
- ok bila dah siap susun..yg topping ats skali lebihkn cream cheese n nestum, kalau letak byk lg yummy..
- last sekali, sejukkn dlm peti ais..


kalau nak senang potong, lapik dengan plastik ok.. ana letak dalam bekas ni bukan loyang, sbb buat masa besday rayyan amsyar kan..hihi..so bahan-bahan kena lebihkan la utk dpt banyak layer :)


*SELAMAT MENCUBA*

Tuesday, 11 February 2014

Dah setahun HERO ayah ibu :)


assalamualaikum...
Teringat kembali saat menanggung kesakitan ketika melahirkan dia.
sebaik saja dia dilahirkan..ajaibnya kesakitan yg ku tanggung itu hilang serta merta kerana melihat wajah comelnya di letakkan di dadaku, pertama kali ku menyentuh dia, ku cium, ku menyusukannya.
subhanallah..indahnya perasaan itu pertama kali bergelar title ibu :')

dulu ana selalu je fikir,
boleh kah ana menjaga anak ? sedangkan ana nk dukung baby pun tak reti dan tak berani.
boleh kah ana berjaga malam ? sedangkan ana mmg tido tak sedar diri.haha..opsss!!
boleh kah ana bersalin secara normal ? sbb ana sendiri dulu takot nk bersalin.hihi.
boleh kah ana menjadi ibu yg penyabar ? sedangkan ana ni panas baran jgk.haha.

tapi.....apa yg ana fikir itu,alhamdulilah...semua ana boleh buat.
yelaaa..ana rasa keberanian tu dtg secara tiba-tiba bukan di buat2.
lama ana tak cerita pasal putera hati ana dan suami ni.
nak cerita bermula dari lahir sampai la dah berumur 1 tahun :)
sekejap je masa ni berlalu kan ?
dan bulan febuary ni Muhammad Rayyan Amsyar dah masuk umur setahun 11 feb !!
ya ALLAH..cepatnya anakku membesar, terasa macam semalam je baru bersalin.hihi
harini nak bercerita tentang putera hati dari lahir sampailah umur satu tahun :)

Biodata :
Nama penuh : Muhammad Rayyan Amsyar bin Shafize
Tarikh lahir : 11 FEB 2013
Tempat lahir : Hosp.Sultan Abdul Halim, Sg.petani,kedah
Menerap : Umur 5 bulan
Menyulur : umur 6 bln
Merangkak : umur 8 bln.
Tumbuh gigi : umur7 bln
Berdiri : umur 9 bln
Berjalan : belum lagi.hihihi

semasa baru lahir..
tanggal 11 Feb 2013 tepat jam 8.06mlm ibu melahirkan kamu..


umur 1 hari :)
sebenarnya banyak lagi gambar amsyar tpi suma pic ni ana amik dari FB je.huhu
hari ke 7- baru di berikan. Muhammad /ygt terpuji ,rayyan /pintu syurga (pilihan ayah), amsyar / kecerdasan (pilihan ibu)
so muhammad rayyan amsyar jadi pilihan kami...

umur 17hari

umur 1 bulan
masa ni dah lepas pantang, so bawak amsyar lawat ke rumah nenek :)
amsyar dah boleh senyum dan ajak bersembang masa umur belum cukup sebulan, kira masa tu time pantang laaa..yg boleh perasan dia ajak bersembang tu sbb abah ana la duk acah2 dia..pastu dia bunyi suara,pelan je suara..hehe..mmg comel sgt dia ajak sembang tau!


2 bulan
masa umur 2bulan dah pandai senyum2 sampai nampak gusi.hehe, isap jari, dah tau nama sendiri :)

umur 3 bulan
masa umur 3 bulan, amsyar sgt suka keluar berjalan dgn ayah n ibu, tgok senyuman dia sudahlaa.hehe :)
baik je dia kalau kuar jalan2..xpernah nk menjerit or menagis..kira senang nak bwk pergi mna2 ja. sebab tu maktok dia suka usung pi sana sini..x kacau langsung!

umur 4 bulan
umur 5 bulan

suka tengok amsyar masa umur 5 bulan. sbb dia bambam sangat !!!!!
serius rasa nk gigit pipi dia.haha..suka sangat jelir lidah tuuuu..
masa ni baru boleh menerap.. ada budak menerap awal kan 3 bulan dah boleh, amsyar 5bulan.hehe
lain budak lain pekembangannya..ada lambat, ada cepat.

umur 6 bulan (raya 2013)
tahun 2013, raya bersama anak :) nasib la pakai kopiah time raya dia tak buang.huhu.. bwk pergi melawat rumah saudara langsung tak buat perangai! seronok je dia..


umur 7 bulan

amsyar seorang yg suka senyum ! ada lesung pipi kiri n kanan.. ikut ayah dia kot.hehe


umur 8bulan
biasalah..umur mcmni pantang jumpa benda sikit nak masuk mulut kan ?
dah boleh duduk, baru nk merangkak..

umur 9 bulan



umur 9 bulan..belajar makan sendiri :) dah pandai isap straw..

umur 10 bulan

11 bulan

dah mkin selim.hahaha.. kesian kan ? dulu kecik2 berisi jugak haa..
masa ni dai dah xlalu nk makan nasi, dia lebih suka makan buah..


12bulan (setahun!!!)

ini yang terbaruuu !! 
amsyar bila berhadapan dengan orang lain, dia tak perakkk..ehh..ko faham ke?haha
kira tak de masalah la..tak larik...biasa ja..
orang buli pun dia buat tak tahu, tak kedekut ok!
tapiii kalau benda yg dia nak kita tak bagi, mengamuk jugak.haha
suka tidur lewat..time tidur dia pukul 1-2pagi. kadang2 lajak sampai 3-4pgi.
naseb la ibu kau tak keja ofis hour kui 8pg dah kena pi keja..nasib la keja koi 10pgi,dpt rest jugak.
amsyar ni sgt manja dengan ibu ayah dia. kdg2 terpikir jugak mcmne la klu dia ada adik nanti :P

to my son :- Muhammad Rayyan Amsyar bin Shafize.
(andai 1hari nnt amsyar dah besar dan terbaca entry ni, )

selamat hari lahir anakku yg pertama.
tak terasa kamu semakin membesar.
senyum di wajahmu membuatkan ibu dan ayah kuat utk selalu menjagamu..
semoga menjadi ank yg soleh dan dpt menjadi seorang pemimpin dan contoh kpd adik2.
ibu dan ayah sayang kamu sgt2 :')







Thursday, 6 February 2014

DIY : Jom jadi kreatif !


assalamualaikum dan salam sejahtera semua !
harini saja nak share something tentang DIY..
tengah carik ideal yg menarik nak deco rumah tapi ternampak benda lain pulak.hihi
so..mcm best je kan? jom la kita try buat..


selipar belon..hehe colourfull OK! cantik plak..

agak-agak nak bg kad kat kawan tu,..boleh la guna ideal ni. rasanya semua benda ada kat rumah.hehe
comel kan ? kambing biri-biri yang cute :)




yang ni plak..kalau ada anak perempuan memang best la dia sbb dpt cabinet dapur camnie!
tapi org sekarang xdanya nak DIY..baik beli yg dah siap.hihi

cantik dan sgt kreatif :)

ha kalau xdak tempat letak payung ke,,letak kertas ke..
boleh cuba idea ni..stail jugak..



ana teringin nak buat baju mcmni..orang panggil apa entah..'dye' ka?
dulu ada rasa jugak nk testing buat..tapi sampai sekarang tak buat2 pun.haha
tp ana perasan lah..srkg trend ni agaknya...ada org jual skirt, selendang corak cmnie! cantik tauu..




kadang-kadang tak terfikir pun nak buat cmnie kan?
baju-baju si ayah yang dah tak pakai tu boleh la di buat pelapik utk anak :)



baju di jadikan kasut...comey jeee....


anak nak ank patung? jom buat sendiri je..guna stokin :)
tapi jgn guna stoking yg dah lasam pulak..kang anak nk cium ank patung pengsan! hahaha



kreatif sgt..perlu buat nie! maklum la bila cas HP je ank kacau..


haaaa..ni mesti ramai yang dah pernah buat kan?
ana sendiri pun kdg2 buat kat rayyan amsyar tu.hehe
mak ana sampai cakap "ada plak ajar ank laki main kemah2.hahaha"


Amacam best tak tengok DIY cmnie? hehe
mesti teringin nak buat kan...jom la kita buat :)

#credit