About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Saturday, 7 December 2013

RESEPI BABY : Cauliflower cheese


assalamualaikum momies!
harini ana nak share resepi baby 8bln.
kalau nk bg baby 6bln tak payah letak cheese la.
risau alergik jee!
resepi ni ana copy dari mama eira. kawan FB ana.
dia rajin sgt buat homemade untuk afif ank dia tau! :)
to mama eira. kalau terbaca blog ni TQ ekh share resepi ni sbb ana sndiri tak penah buat lagi kt Rayyan Amsyar.huhu.

Rayyan Amsyar srkg ni dah tak nak makan benda lembik2 mcm puri.
maklum la dah ada 5btg gigi, kira nak mengunyah dan gigit2...
jadi ana buat resepi makan dengan roti pun sedap jugak!! hehe
sesuai untuk dinner or mkn ptg tuu..

jom kita start!


BAHAN-BAHAN YG DI PERLUKAN :-


Cauliflower or bunga kobis putih, kalau xdak guna brocoli pun bolehhhh. agak2 jela ek.
ana sendiri xtau nk bg sukatan mcmna..kilo ke?segemgam? ehh..hahaha..
Puri kurma..nk bg manis2 sikit. satu sudu je cukup! 
Cheddar chese, ana guna separuh je k.


Macam biasa stem or rebuskan dulu cauliflower tuu biar sampai lembut!
then, toskan..masuk semua bahan2 dalam blender.
masukkan sedikit air masak, emm.. nk letak susu EBM or FM pun boleh.
blend sampai hancussss!! mcm dalam pic bawah nie.




lepas tuuuu kannn.. letak dalam bekas jelah ekhh..
takkan nak ajar pulak yg nie..
hehe..gurau je.. :D





sebenarnya ana nk letak puri ni dalam roti sesiap..buat mcm jem.
tapi dah kesuntukan masa nak hantar Rayyan Amsyar kat rumah mak. jdi tak sempat pulak.huhu.
ana suruh mak cicah je guna roti nie suapkan kt amsyar..
tau tak cicah tu natang apa?ehh..xkan kedah je ckp cicah..hahaha


ok la bye :)
*Happy Sharing*


No comments:

Post a Comment