About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Saturday, 26 October 2013

Tentang Susu Ibu



"Adalah memalukan sekiranya kita sebagai seorang muslim yang sepatutnya tahu betapa besarnya fadhilat menyusukan anak yang dah sembilan bulan kita kandungi, tak bersungguh-sungguh dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Sedangkan orang yang bukan Islam pun berusaha bersungguh-sungguh menyusukan bayi mereka kerana mereka sedar ada 1001 kebaikan kalau mereka menyusukan bayi mereka"

Kita boleh bagi 1001 alasan sekiranya gagal untuk menyusukan bayi kita. Hakikatnya kita yang lebih tahu sama ada kita benar-benar telah berusaha untuk menjayakannya atau sekadar melepaskan batuk di tangga. Tepuk dada tanya hati. 

petikan ayat dari blog susuterbaik

*  *  *  *  *  *  *  *

harini ana nak share pengalaman breastfeeding (BF) ana.
Dulu, ana tak pernah fikir yang ana nak BF baby ana walaupun ana bekerja.
Sebab ana sendiri tiada Ilmu bab ni. KOSONG tentang BF.
ana ingat lagi mak ana menyusukan adik ana yg last sekali smpai 3tahun ++! bukan 2tahun!
sampai adik ana sendiri cakap dah tak nak isap nenen..malu kat kawan2.huhu...
kalau orang lain mesti dah letak kicap,kopi,nescafe sebab tak nak bg baby isap nenen dah kan?
adik ana je mak ana fully breastfeeding, ana dan adik pertama susu FM.
memang betul org cakap anak minum susu ibu lebih manja, dengar cakap,antibodi kuat.
adik ana dari kecil mmg tak buat masalah berbanding ana dan adik pertama.

Sebelum bersalin, ana selalu je google cari maklumat tentang BF.
Akhirnya ana terjumpa satu blog, ana tak ingat nama apa.
tapi dalam blog tu sgt details tentang "Penyusuan Susu ibu bekerjaya"
ana sendiri tekejut sebab susu ibu boleh simpan dalam peti sejuk..hehe
lepas tu bertahan sampai 3bulan. subhanallah..sungguh tak percaya.
Cara2 menyusu baby, teknik marmet. semua ana baca..seronok cari ilmu ni!
sebab ms chekup kt KKIA pun nurse tak terang apa2 pun psl ni sedangkan mereka tu hospital rakan bayi..tapi ilmu bab BF pun tak kasi tau! sendiri cari jer...
bila dah dapat ilmu BF ni. mula berNIAT nak BF baby..rasa teringin sgt nk BF baby.
insyaALLAH mybe smpai 2tahun la.doa-doakan ye :)
di sebabkan nk BF baby, sanggup berhabis duit beli pump.
ingat nak beli je electric pump tp rasa mcm xmampu pulak.huhu
akhirnya beli pump medela Harmony sealed dgn harga yg sgt berpatutan :)
botol utk buat stok EBM. cuma warmer je x beli.
xpela ada kaedah lain boleh pakai, panaskan susu dlm air panas jela.

suami ana pun sokong kalau ana nak BF baby.
dia pun tahu kebaikan SUSU IBU selain menjimatkan kos :P
Teringat kembali detik pertama kali ana menyusukan Rayyan Amsyar!
semua ilmu telah ana guna, cara-cara nak susukan bayi buat pertama kali.
memang tak nafikan ramai yang akan menghidapi masalah nipple tak timbul or nipple pendek.
terutama ibu yang tiada pengalaman macam ana ni
memang susah sgt nak nyusu sampai melecet! pedihhh! ya Allah..besarnya pengorbanan ibu kan.
sanggup sakit demi nak susukan anaknya :)
tapi lama2 sakit tu hilang sebenarnya, kalau kita selalu menyusu mesti kita akan rasa selesa.
semasa di hospital, saudara mara tegur 'pandai hang nyusu anak noh,dah la muda lagi,tp tak kekok pun'
hehe..orang puji plak kan..harus lahh kembang setaman..wahaaahaahaha..

alhamdulillah..sehingga sekarang ana masih ada rezeki BF Rayyan Amsyar.
mudah-mudahan ana berjaya susukan dia selama 2tahun.aminn!!

masih ada rezeki untuknya..alhamdulillah :)

* * * * * * * * * * *

Kebaikan penyusuan badan untuk bayi:
  • Susu ibu membekalkan nutrien terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi nutrien dalam kadar mencukupi.
  • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum, menguatkan sistem imuniti bayi. Ia melindungi bayi daripada jangkitan seperti cirit-birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperoleh pada suhu yang betul setiap masa oleh itu ia tidak susah disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.
Kebaikan penyusuan badan untuk ibu :
  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya.
Kebaikan lain:
  • Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.
  • Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak.
Sumber: Info Sihat, Kementerian Kesihatan Malaysia

Saturday, 19 October 2013

Resepi Baby : Pasta Pumpkin Bolognaise


Assalam mommies!

harini nak ana share resepi makanan baby.
"PASTA PUMPKIN BOLOGNAISE"
kemain tau! western wohhh..anak ku makan..hehehe..
ayah nye pon tak western mcm tu..

amsyar dah masuk 8bulan, dah boleh intro Cheese dan pasta kat dia.
selama 4hari mkn cheese, alhamdulillah xde alergik apa2..
malah dia suka makan chesse! sama mcm ibu dia tau! :)

jom kita tengok resepi dan bahan2..

ana guna pasta brand ni
Pasta ana guna brand HEINZ khas untuk baby punya.
comel tau bentuk stars kecil2....klu ada bentuk ABC lgi ana suka.
Rebus pasta ni sampai kembang tau! 
kejap je ni nk rebus...pastu Tos kan letak dalam mangkuk (eh..Itu pun nk kasi tau ke?) :P


Bahan-bahan untuk sos pasta pulak :-


1 Ana guna puri yg dah siap frozen, mudah dan cepat (jimatkan masa)
stok ayam tu (sup ayam yg di frozen kan)
2. Susu FM or EBM (ana guna FM klu dlm masakan)
3. Unsalted butter ana guna brand Anchor je sbb murah cikit.haha. kalau xdak unsalted butter
guna je olive oil pun boleh.
4. Bawang holland di cincang.
5. Cheddar Cheese, brand apa pun xpa. Cheesedale ke.

Cara-cara :-
Cairkan unsalted butter sikit, tumis bawang holland, masukkan puri-puri, susu FM or EBM.
biar sampai puri tu hancur dulu, pastu masukkan cheddar cheese. kacau sampai kuah menjadi
pekat. gunakan api sederhana supaya tak hangit..huhu.



bila dah siap sos, tuangkan atas Pasta tadi. siap untuk di makan!!
yummy :)
Owh..sebelum terlupa, klu anak masih xde gigi, boleh la blend kan sikit pasta tu.
Rayyan Amsyar dah tumbuh gigi, sbb tu ana tak blend pasta.

sesuai untuk hidangan lunch or dinner.
(ana selalu buat untuk dinner je..time lunch mkn bubur nasi)
tapi tak selalu jamu pasta, kadang2 je, nanti muak pulak makan cheese hari-hari.huhu.
boleh makan dengan roti jugak tau! tapi cairkan sikit lah, buat mcm sup pekat.



ini lah rupa sebelum dan selepas.
korang percaya tak Rayyan Amsyar makan semua ?
hahaha..sebenarnya tak..dia makan separuh..ibu dia makan separuh.
sebab tu buat banyak, ibu dia nak tumpang sekaki.

sedap wehhhh..rasa manis, masin, lemak, semua ada tau!!
semua perasa semulajadi :)
no salt, no sugar!

*happy sharing*



Friday, 11 October 2013

Info : kenapa perlu "NO SALT NO SUGAR" dalam makanan bayi anda ?







Kenapa disarankan ibubapa tidak perlu beri anak-anak bawah umur 2 tahun garam dan gula atau mineral tambahan dalam makanan si kecil anda?
Pada zaman ini, kebanyakan penyakit berpunca daripada amalan pemakanan kita yang tidak sihat, orang ...
Malaysia khususnya dalam masakan Melayu terutamanya selalu sahaja kita berlebihan dalam 'penambahan rasa' dalam masakan.

Penyakit kencing manis, darah tinggi dan masalah obesiti adalah penyakit yang biasa kita ketahui sinonim dengan rakyat Malaysia bukan? Mengapa hal ini terjadi? Salah satu sebabnya selain dipengaruhi faktor genetik, adalah kerana pengambilan garam dan gula berlebihan sedari kecil hingga dewasa pada individu-individu yang berpenyakit ini.

Maka,pengambilan gula, dan garam tambahan hanya diperlukan untuk anak-anak yang sudah menjangkau usia 2 tahun ke atas sahaja ini kerana, makanan semulajadi sudah cukup ada rasa manis dan masin juga mengandungi mineral semulajadi untuk anak-anak mendapatkan rasa tersebut juga mineral tersebut.

Susu ibu mahupun susu formula juga sudah ada kandungan mineral yang diperlukan untuk anak anda.

Selain itu, buah pinggang anak juga masih belum cukup matang untuk memproses mineral dengan baik sebelum umur 2 tahun.

Maka dengan ini, selain garam dan gula tambahan, penggunaan bahan penambah rasa seperti kicap, sos yang mana mengandungi garam, gula dan MSG juga tidak harus diberikan.

Boleh rujuk penerangan di bawah ini yang mana kenyataan tidak perlu garam, gula, sos atau kicap bagi anak di bawah umur 2 tahun dan kita juga tidak perlukan MSG dalam makanan seharian kita :

Video daripada Alina Ita Azhar, Pakar Pemakanan Hospital Pantai Kuala Lumpur.
http://youtu.be/NuNOu9bqGVc

Ini penerangan daripada dr. Fiastuti Witjaksono, MSc, MS, SpGK
Rujuk profil beliau di
http://cme.fk.ui.ac.id/?page_id=437

“Tidak ada satu jenis makanan pun yang sempurna, sehingga makin bervariasi makanan akan makin baik. Perhatikan pula kualitas makanan di mana gizinya harus lengkap, dan gunakan bahan makanan segar. Pengolahannya juga harus baik, seperti memasak tidak terlalu matang, tidak dihangatkan, dan tanpa penyedap rasa,” jelas dr Fiastuti Witjaksono SpGK usai talkshow ‘Best Parenting for Busy Parents’ yang diselenggarakan Philips Avent di Hotel Gran Melia, Jakarta, baru-baru ini.

Sebagai panduan, dr Fiastuti memaparkan komposisi gizi seimbang dalam satu porsi makanan si kecil, yakni karbohidrat (utamakan karbohidrat kompleks) 50-60 persen, protein 10-25 persen (hewani: nabati = 2 : 1), lemak (SAFA, MUFA, PUFA) 25-40 persen, serta vitamin dan mineral (A,D,E,K,B,C, Ca, dan sebagainya). Namun, dr Fiastuti menegaskan, ada beberapa makanan yang harus dihindari bayi di bawah 1 tahun.

“Beberapa jenis makanan yang sebaiknya dihindari anak usia di bawah 1 tahun, yaitu gula, garam, madu, kacang-kacangan, dan susu sapi. Bahkan makanan ini bisa ditunda hingga anak usia 2 tahun,” tambah spesialis gizi RS Cipto Mangunkusumo ini.

Secara naluriah, diimbuhkan dr Fiastuti, anak pada dasarnya belum mengenal rasa makanan sehingga cenderung tidak memilih makanan. Jika terbiasa mengkonsumsi makanan yang diberi penambah rasa, mereka akan terbiasa dengan rasa tersebut. si kecil hanya mau makan kalau makanannya berasa.

“Tidak perlu ditambahkan rasa masin atau manis. Toh, makanan alami sudah mengandung gula, seperti nasi atau labu. Makin benar orangtua mengajarkan pola makan, maka makin mudah anak menerima makanan karena mereka mudah menyesuaikan dengan pola makan yang diterapkan orangtua,” tukasnya.

Madu sebaiknya tidak diberikan karena beresiko mengandung bakteri Clostridium yang bisa menyebabkan botulisme. Juga kacang-kacangan dan susu sapi yang beresiko menyebabkan alergi pada bayi.

“Kenalkan makanan satu demi satu pada bayi, jangan dicampur. Kemudian, tunggu empat hari untuk memperkenalkan makanan baru lainnya, agar terlihat apakah bayi memiliki reaksi alergi terhadap makanan itu atau tidak,” jelasnya.

Tips menambah rasa semulajadi dalam makanan / minuman si kecil :

Manis -Boleh dapatkan daripada sumber buah-buahan seperti kurma, kismis atau buah yang masak ranum dan rasa manis buah. Madu boleh diberikan selepas umur 1 tahun ke atas.

Masin -Boleh dapatkan daripada sumber ikan bilis yang telah direndam, dan dikisar halus, jadikan perasa dalam makanan anak anda, keju jenis blok juga sudah ada rasa masin, selain itu daun saderi (celery) juga antara rasa masin semulajadi.


Didiklah lidah anak dengan rasa makanan semulajadi dan lambatkan pemberian gula dan garam supaya anak-anak kita sentiasa mampu mengawal nafsu makan makanan manis atau masin sahaja sehingga dewasa sekaligus menghasilkan generasi yang sihat.

Semoga bermanfaat.

Tuesday, 8 October 2013

TENTANG HENNA : Anna Henna SP


Assalam semua!

rasa sibuk pulak 2 3 harini sampai tak sempat langsung nk upadate blog kesayangan!
minggu ni pon nak sibuk jugak,kena g lukis henna kat rumah customer :)
Dulu buat henna sblm kawin rasa senang jugak sbb masa tu bebas nk balik pkoi bapa pon.
tapi sekarang susah nk balik lewat, risaukan si Rayyan Amsyar tu la.
Yela kadang-kadang g buat HENNA ni mcm2 ragam org,bukannya boleh balik awal.
ingat si pengantin je nk lukis, tiba2 mak saudara nak jugak, adik nak, mak pngntin pon nak!
huhu..mmg la dpt upah, duit masyuk! tp kena fikir jgk sbb ana ni ada anak kecik,
bukan boleh balik lewat malam..hmm.
sbb tula susah klu customer x inform ana awal2 sapa yg nak berinai sekali,
kan senang ana nk bajet masa, klu haritu ada 2 or 3 org customer, jenuh laaaa T.T

Seronok la kan tengok org nk kawin! excited tau..haha.
ehhh...tetiba rindu plak nk rasa persiapan kawin tu...
best tau! Shoping sana sini, carik idea nk hias pelamin, bilik tidur..
huhhh! dlm masa yg sama, duit pon cepat je HABES.hehehe..

nk cerita tentang HENNA..
ada la jugak "makcik2" kata lukis henna ni ibarat TATOO!!
Ya..memang tak di nafikan henna mcm tatoo klu lukisannya pon ala-ala tatoo pastu inai warna hitam plak.
tapi ana pernah dengar Ustaz Don kata, boleh lukis henna tp corak hanya bunga2 dan daun2 saja.
kalau corak binatang misalnya Rama-rama ke..mmg tak boleh. HARAM!
dan ada juga org kata HENNA ni ikut budaya "hindu"??
Rasanya TAK sebab HENNA jugak berasal dr negara ARAB!
Orang Arab pun pakai kalau depa nak kawin! lagi meriah lukisan tuh..CANTIK!

ok.Meh ana nak tunjuk serba sedikit tentang HUKUM PEMAKAIAN HENNA :)


corak HENNA ana bermotifkan bunga-bunga dan corak abstrak sahaja (Ini contoh ja, ada byk design dari Anna Henna SP)

*  *  *  *  *

Menurut MAJLIS FATWA KEBANGSAAN MALAYSIA:
(sumber:http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-pemakaian-inai-bercorak-mengikut-syarak)

Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak Keputusan:
Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.
  2. Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan. Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalahdibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.
  3. Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.
Maka dengan ini, bertaubatlah kamu sekiranya anda salah seorang yang pernah mengharamkan sesuatu yang halal hukumnya dari segi syarak.

“Hai orang-orang yang beriman: Janganlah kamu mengharamkan yang baik-baik (dari) apa yang Allah telah halalkan buat kamu, dan jangan kamu melewati batas, karena sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang suka melewati batas. Dan makanlah sebagian rezeki yang Allah berikan kepadamu dengan halal dan baik, dan takutlah kamu kepada Allah zat yang kamu beriman dengannya.” (Al-Maidah: 87-88) 


*  *  *  *  *

untuk pengetahuan anda, corak HENNA ana hanya bermotifkan bunga-bungaan, dan corak abstrak.
ana suka corak bunga-bunga sebab nampak sweet je kan?
sebenarnya corak henna ni banyak sangat!!
ada corak yang jenis budaya arab, corak dia kemas, dan halus.
kalau corak india jenis full satu tangan, macam pakai sarung tangan tp cantik jugak.
kadang2 corak henna india ni c berapa nak bekenan sbb kdg2 corak tu tak tau bentuk apa.
jadi lebih baik ana tak ikut corak mcm tu kan..



corak INDIA


corak ARABIC
Bekenan sungguh corak style Arab ni..cantik dan Simple!!
nanti lah ana nak practice, kalau menjadi boleh la jadi design pilihan untuk customer ana kan.


Kalau anda nakkan PERKHIDMATAN ANNA HENNA SP, anda boleh hubungi Ana ya!
untuk tengok koleksi ANNA HENNA SP, anda boleh add di FB ana.
HARGA ? yg pasti HARGA ana serendah RM5 Sebelah tangan.
dan HARGA PAKEJ paling mahal RM100 SAHAJA!! 
Jom booking tarikh anda sebelum ianya FULL!!
BOOKING TARIKH tanpa BAYARAN!!

please Contact 017-466 3393 (ana)
(SMS / Whatapps)
Khas untuk kawasan Sungai Petani,Kedah.