About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Friday, 6 September 2013

TIPS NAK KAHWIN DI USIA MUDA CARA BAJET :)


 *maaf entry ni ayat rojak sikit, loghat Kedah je banyak..haha..harap paham*

bila keluar pi mana-mana terserempak dengan kawan-kawan..
Pernah sorang kawan ana cakap kt ana 'Seronok la hang dpt kawin awai..hang doakan aku kawin awai cm hang gak k'..
ana "insyaALLAH,niat yg baik ALLAH swt akan permudahkan"

 

OK..straight to the point..mmg Ana x target nak kawin umO 21thn, bajet2 dlm 23thn ke atas baru nk kawin..tettt! salah tu..ALLAH swt ckp dah smpai JODOH jadi kena kahwin lah kan?huhuhu

Ana pernah ckap kt kawan ana kalau nk kahwin,ada tips nya (berdasarkan pengalaman ana lah ) bajet xsmpai RM10k pn leh wt kenuri lah! :-

1. Hantaran dan mas kawin.

First skali,kalau nak kawin, bincang ngn si lelaki dulu, agak2 berapa hantaran dia blh bagi, jangan la ckit sangat agak2 cukup la buat kenuri.
(paling kurang kalau amek katering RM5000 ke atas la..kalau kt kawasan rumah ada pakatan tu lagi jimat sbb masak sendiri ja. then, bincang ngn family xpayah nk letak hantaran belas2 ribu or puluh2 ribu, buat org mengata ja..letak rendah xpa, janji pasni xdak hutang2,jgn membebankan bakal suami..lain lah klu bakal suami keja bagus2 or anak dato!..huhu)

2 . Barang hantaran.

xpayah nk beli brg mahal2..beli ikut kemampuan dah la.. ni tak, jam saja pun dah beribu2..yg lain blom lgi..haruu2... kena pikir la, ala beli mahal2, org bukan nk tau hrga pun..org tau tgok elok ke tak aje..!!haha..bab mghias hentam je janji elok, xpayah nk hias lawa2 siap fresh flower bagai, last2buang jgk,nk shoping brg kawin..p la time org buat sales! jimat di situ OK.. )

3. Buat majlis kahwin yg sederhana/ buat sebelah pihak ja.

kalau nk buat kenuri grand2..mmg lambat lagi la nk kawin..sbb nk simpan duit byk2 dulu...xpun cari anak Datuk2 ke..leh la wt grand2. tp cm aku lebih baik majlis aku sederhana je tp meriah!! Mula2 tu ada gak la niat nk buh scallop keliling khemah nmpk grand je, tp bila pikir balik..alah org mai makan ja pun...bukan nk perhati khemah tu lawa ka tak!hahaha..klu makanan sedap, org lagi ingat tau drpd khemah yg lawa tu!hehe.

4. Sewa baju pengantin dan makeup saja.

mcm aku..sewa baju pngntin ja,baju nikah upah org buat, bajet sama ja ngn harga sewa baju nikah dlm RM300. baju nikah lebih baik buat or beli siap pnya.pasni leh pkai gak time raya ka, p kenuri ka.. hrga sewa bju pengantin dlm RM 400 ke atas ikut baju jgk n butik yg nak amek tu. pasal Pelamin, bilik tidur n meja makan buat je sendiri. guna ja kain yg mana ada..jadi la kreatif ckit....kdg2 hasil sndiri lgi puas hati wlupun xhebat!! biar la hudoh2 pun tp org akan respect tau! ampa tau..rugi ja amek pelamin lawa2 tp zaman skrg byk habiskan masa kt outdoor. bilik tidur tu..hias lawa sat ja..pastu depa amek balik..hahaha..dr amek pakej beribu2 baik buat sndiri, beli cadar sndiri..kain sndiri gntung2 hias lawa2, hari2 rasa cm pngntin baru! ewaahhh!!...)

5. Doorgift dan Kad Jemputan

percaya tak kalau ana kata mjlis kawin ana ritu xdak bunga telor??hehehe! yesss!! mmg xdak pun..ada bunga telor tapi buh sabun telor..yela, renyah jgk nk rebus2 telur ni..zaman la x banyak dah org guna bunga telur..bukan nk matikan adat, tapi membazir ja..lebih baik bg doorgift yg berfaedah,kira org leh simpan lah..mcm ana, ana DIY bunga telur sndiri then ana letak sabun bentuk telor, org leh simpan dlm keta..lawa ja..haha.*perasan jap!)
bab kad jemputan tuh..nak jimat buat sendiri, lagi jimat! sekarang dah mcam2 software ada..download je. tak tau buat tengok toturial kat youtube..mesti ada xpun usha2 blog orang lain!hehe

6. Kek kawin.

haa..bab kek mmg ana membazir jugak..kek 2 tingkat smpai RM100 ++ (KEK RED VELVET) sedap weehhhhhh!!!! ana rasa puas hati sb baik membazir pd makanan lgi bagus daripada membazir pada benda yg xleh makan..huhuhu.. ni tak beli kek 4 or 5 tingkat,nk nunjuk kata kek hebat tp xsedap mana pun....apa barang mjlis hebat tp kek xsedap last2 org xmkn!! membazir pulak..hahaha..*jahat mulut aku, dah sungguh kan??)

7. Photografer

kalau ada adik badik/saudara mara yg mahir bab tgkap gmbar ni dan ada camera al canggih tu..suruh la dia buatkan..xkn ngn adik bradik berkira gak kot!!huhu..xpun ada member2 yg minat bab2 ni tapi belum ada pengalaman tangkap pic kawin..ha blh suruh dia jgk..kn senang..depa blh blajar,kita pn leh jimat sikit..hahaha, hrga utk photogrfer skrg RM700 ke atas ikut pakej la..paling mahal ribuu2..

8. DJ / JuruHebah

nak boleh, tak nak pun xapa. DJ ni selalunya kena bayar RM250 kot kalau tak silap lah.
agak2 nak lagi meriah, panggil je orang kampong nyanyi ramai2..hihi..kompen meriahhhh!!


OK tu ja ana nk gtau pun...taip pjg2 larat ka ampa nk baca?hehe.

kalau nk ikutkan org sekeliling semua nk suruh buat grand2! sungguh! dulu ana pn cmtu..sbb byk yang kita impikan tp bila pikir balik, kita buat setakat mana kemampuan kita, janji kita kawin, kita HALAL di sisi ALLAH swt.. buat kenuri dgn niat yg ikhlas bukan nk menunjuk2 kata kenuri kita tu hebat.

satu perkara org perlu ingt 'SETIAP MAJLIS X SEMESTINYA SEMUA SEMPURNA..AKAN ADA JUGAK CACAT CELANYA DI MATA ORG..PERCAYALAH!'..

jadi kesimpulannya, nk KAHWIN bukan susah pun walupun dah rasa teringin nk kawin n dah rasa bersedia pn nk pikul tggjwb...
tp diri kita tu x sedar yg kita ni punya byk kehendak sbb tu susah, tmbh x cukup duit lgi susah....bajet ckit pn xpa.leh buat kenuri jgk!

ayat sllu dgr 'ala sekali ja seumur hidup!' OK fine!..org pn akan ingt mjlis kita skli tu ja..hebat x hebat org xingt dah pun....
OK..pd yg blh terima segala pndangan ana pasal benda ni.ok lah..pda yg xboleh tu..biarlah....ana xkisah pun!


"Setiap pndangan orang berbeza2..jadi terpulang lah" :)
 apa yang penting kat sini, LEPAS KAHWIN TAK DAK HUTANG KELILING PINGGANG..............

SEKIAN.............


 
bajet orang sekarang ? kalau si lelaki tengok memang seram ahh!!haha
tak cukup RM 10 k jangan dok pinang anak orang lagi ye!
pssttt!! bajet ana dulu RM7k je..meriahhhh jugak! semua ada tau!!
Alhamdulillah :')
 
 
 
 
 

19 comments:

  1. yeay! setuju.. sederhana tu lebih elok. biar meriah pd mknn sebab kita nk bg org mkn kan?
    Lgpun, org kalau nak kata, dia akn kata juga.. biarkan lah..
    yg lebih penting, kehidupan selepas kahwin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Misz Za = perkahwinan yg lebih di berkati bila maharnya rendah, majlisnya sederhana. itu sahaja.hehehe :)

      Delete
    2. Betul juga. Sbb dlm Islam kita perlu memuliakan tetamu. Jgn bezakan2 tetamu yg miskin dgn yg kaya (vvip). In Syaa Allah, majlis yg dberkati mnjdi gerbang utk alam perkahwinan yg diRahmati Allah.

      Delete
  2. boley share apa ana buat je sampai bajet 7k?? ^_^(Y)

    ReplyDelete
  3. Nur Zara :- NI BAJET ANA UNTUK KENURI..

    KATERING (1kepala RM7 + KHEMAH ) -500 TETAMU (buat sikit je sbb public holiday ni byk kenduri)
    total : RM 4000 + makanan pengantin RM 200

    PELAMIN + BILIK TIDUR + Meja Makan pengantin = buat sendiri bajet RM 500

    DOOR GIFT = buat sendiri bajet RM 500

    BAJU PENGANTIN SEPASANG + MEKAP= RM 400

    PHOTOGRAFER : Jiran sponsor (bg duit untuk cuci gmbar je RM 200)

    DJ : RM 200

    KEK + KAD KAHWIN = RM 300

    BARANG HANTARAN = RM 500

    Lebih kurang total semua RM 6800.00.
    Awak kena pandai bajet zara, yang penting awak kena sediakn 1 buku khas untuk planning majlis awak supaya awak x over bajet :)

    ReplyDelete
  4. kad kawen 300 + kek?kat mana dpt?haha

    ReplyDelete
  5. Luahan Saja : awak..kita amik kad kahwin murah aje awak..janji peta lokasi clear.hahaha.. klu nk kad kahwin lawooo2..lari bajet lah. :D

    ReplyDelete
  6. kak ana..buleh bagi tak??nk bjetkan lgi..emm..dh pning pk sai kawen nie..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. PAKEJ EKSKLUSIF ANJUNG SERAI
    DEWAN 1000PAX - RM 16.80

    MENU UTAMA
    Nasi Beriani / Nasi Arab (BERAS PUSA)
    Daging Dendeng ASC / Daging Rendang Serai
    Ayam Masak Merah / Ayam Palembang
    Sambal Sotong Kering
    Masak Lemak Nenas Ikan Masin
    Dalca Sayur
    Acar Buah
    Buah Tembikai Merah / Oren Sunkist
    Air Kordial Oren Sunquick
    Air Minuman

    TIT BITS CORNER - 400pax
    Air Teh Tarik
    Cendol (Siap Bancuh)
    Bubur (Kacang Hijau / Pulut Hitam)
    Kuih Manis / Kuih Pedas

    HIDANGAN ISTIMEWA MAKAN BERADAP
    Siakap Sweet Sour
    Ayam Golek Madu
    Butter Prawn
    Puding Karamel
    Buah-Buahan
    Jus Buah
    Air Minuman

    PELENGKAP MAJLIS
    1 Set Meja Makan Beradap Beserta Dekorasi
    1 Pasang Kerusi Pengantin
    8 Unit Kerusi Banquet Bersarung & Riben
    4 Set Dome VIP Beserta Peralatan
    30 Unit Meja Bulat Beserta Alas & Runner
    300 Unit Kerusi Plastik (Sarung & Riben)
    Centre Peace Setiap Meja Tetamu
    2 Buffet Station Beserta Dekorasi
    Peralatan Buffet Golden Bell
    1 Unit Meja Hadiah
    1 Unit Meja Door Gift
    1 Unit Meja Tit Bits
    PA System & Deejay
    12 Orang Pramusaji
    1 Orang Ketua Pramusaji

    KELENGKAPAN PELAMIN / BUSANA
    Pelamin Dewan, Kerusi Pengantin,
    Bekas Merenjis,, Walk Way 6 Unit,
    Pintu Gerbang, Karpet Merah 80 Kaki,
    Sepasang Persalinan Sanding L&P,
    Mekap, Hand Bouquet.

    KEK PENGANTIN
    Kek Fondant / Fresh Cream - 3 Tingkat
    Meja Kek Beserta Dekorasi

    BBQ CORNER (PERCUMA)
    1 Ekor Kambing Panggang Beserta Kondiment
    Stall & Buffet Berasingan
    Peralatan Dan Kelengkapan Hidangan

    AYU
    017-975 1039 (CALL/SMS)
    017-925 7897 (WHATSAPP)

    ReplyDelete
  9. Best topik..
    Promot skit boleh..
    Hee
    Pakej perkahwinan serendah RM6.50/seorang serta PERCUMA makanan pengantin 12pax,meja beradap,kerusi raja,penghantaran kl/selangor
    Hubungi 012-2949044
    Terima kasih

    ReplyDelete
  10. Best topik..
    Promot skit boleh..
    Hee
    Pakej perkahwinan serendah RM6.50/seorang serta PERCUMA makanan pengantin 12pax,meja beradap,kerusi raja,penghantaran kl/selangor
    Hubungi 012-2949044
    Terima kasih

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. hi sis, info yg sgt bermanfaat... sila lawat blog dan websitesaya, www.mahligaiimpiann9.com

    ReplyDelete