About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Saturday, 10 August 2013

Jom perkenalkan makanan pepejal kepada bayi anda!



Assalamulaikum..
apa khabar semua ?
hmm..macam biasa, bila nk menulis blog mesti kena pikir apa yang ana nak kongsikan kat sini :)
ana nak share tentang pemakanan pepejal bayi 6 bulan ke atas.
ana mula start bg Rayyan Amsyar makan masa umur dia 5 bulan ++..
kenapa awai ? sebab ana dah nampak ciri-ciri nak makan tu dah ada pada dia..
jadi ana tak sampai hati bila dia tengok orang makan sambil mulut nak kunyah..
sebelum bg makan, ana dah search ilmu ibu-ibu ni..bab pemakanan anak.
maklum la ana kan suka mecari maklumat yang ana xtau..
macam anda sekarang yang tengah mencari maklumat yang sama :)


Weaning
Apakah ia? Ada dua maksud. Kalau kat US, weaning ni lebih kepada nak berhentikan penyusuan susu ibu. Tapi kalau kat UK, wening ni bermaksud nak kenalkan makanan kepada bayi (tidak lagi bergantung kepada susu semata)Signs Your Baby is Ready for Solids
  • Loss of tounge-thrust reflex :: Refleks ni bertujuan untuk mengelakkan bayi tercekik. Kalau bayi masih ada refleks ni, lidah dia akan menolak makanan keluar (instead of bringing the food inwards)
  • Boleh "beri tahu" yang dia dah kenyang
  • Boleh tegakkan kepala dan duduk
  • Berminat dengan makanan
  • Berat lahir dah 2 kali ganda
  • Kerap bangun malam


apa yang ana tau,nurse tak galakkan kita beri makan kpd bayi 6 bulan ke bawah selain susu ibu or susu formula sahaja..
sebabnya usus mereka masih kecil..
setiap setiap baby tak sama, ada yang 4 bulan dah ready nak makan..
umur yang di galakkan perkenalkan makanan pepejal antara 4 bln -6 bulan :)
tapi ada yang masih belum cukup ilmu agaknya bg anak makan semasa lepas pantang..
sebab ??? orang tua-tua yang suruh...
alhamdulillah..mak ana dan mertua ana sangat bersetuju untuk ikut cara sekarang.
orang dulu xdak ilmu..jadi mereka selalu fikir bayi menangis tu sebab tak kenyang susu !
mula lah campur dengan nestum dan ada pulak yang bg pisang di lenyek2..
mereka langsung tak fikir usus bayi yang masih lembut dan kecil nak menampung makanan yang berserat mcm tu..
dan satu hal lagi, pemberian AIR MASAK !!
tahukah anda air masak tidak bagus untuk bayi ??
boleh merencatkan akal, membantutkan tumbesaran....
walaupun ana suka mencari ilmu di internet..sehinggakan mak ana sendiri gelar ana MAK INTERNET, ANAK PUN INTERNET !! hahaha..
lantak la...tetapi ana tak da lah SKEMA sangat nak ikut internet tu sebijik2 !
yang mana baik untuk anak, ana akan ikut, yang mana x baik ana cuba elakkan :)
MOM KNOWS THE BEST RIGHT ????bab pemakanan anak, ana memang menitikberatkan makanan yang home made!
kalau boleh ana nak elakkan dia dari makan nestum cerelac or biskut farley kecuali satu hari nanti keadaan betul2 memaksa. contohnya ,kalau amsyar dah tak nak makan home made.
sebelum ana bersalin lagi, ana dah mula search bab pemakanan anak..huhu
gila kan? excited jugak !! sekarang anak dah boleh makan lagi la excited sbb nak buat makanan yang berkhasiat untuk dia !!!!
first sekali ana plan nak buat beras yang siap di kisar supaya mudah untuk menyediakan bubur amsyar nanti.
dan satu lagi, ana nak buat puree..tahu tak puree ???
PUREE adalah sejenis makanan yang terdiri daripada buah-buahan atau sayur-sayuran yang telah di rebus 0r stim lepas tu kisar sampai halus mulus, :)
puree ni sangat sesuai untuk bayi yang baru nak mula makan..
nanti ana share macam mana nak sediakan beras kisar dan puree :D


SHARING IS CARING KAN?
FOR MUMMY,MAMA,IBU,UMMI DAN EMAK :)






No comments:

Post a Comment