About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Thursday, 25 July 2013

PENGALAMAN MANIS : MENGANDUNG :)

Teringin pulak nk share pasal ana mngandung 9 bulan tu sampailah bersalin..
Bg ana, ini la pengalaman yg paling manis ana lalui sbg seorang ibu,
ya..pengorbanan ibu memang besar! besar sgt!
bila dah ada anak, baru rasa mnyesal dulu2 duk derhaka kt mak :'(
Tapi dah mintak maaf banyak2 dah sbb kecik dulu mmg ketegaq!hihi

Alhamdulillah..ana betul2 tak sangka ALLAH nak bg rezeki anak tu awal utk kami..
kalau ikutkan period ana sepatotnya datang masa hari kenduri tuh tp xda pun....
yela..ana kan NIKAH 2 minggu awal..hehe
baru 3 minggu kami kawin, masa tu pergi honeymoon..masih x period.
Rasa pelik jugak..ajak En.suami pegi beli UPT kt 7eleven terdekat.
Try check tapi 1 line,1 line lagi kabur mmg xjelas pun..
esok tu pegi jumpa doktor pulak sbb takot darah period xdatang ( patot ke risau?? )
Test UPT jgk tp negatif.. OK, sebenarnya ana x berharap sgt pun,
kalau ALLAH nk bg rezeki tu, ana terima ja.
Doctor cakap Hormon x stabil  sbb tu jadi mcm tu..

Semingu kemudian, mula la rasa lain,
Hati ni asyik kata ana mngandung..
mula lah ana search tanda2 mengandung kt google! hehe
yes! kebanyakan tanda tu ada pada ana :)
Tetiba rasa excited dah!
Terus pegi beli UPT kat farmasi pulak. sbb rasa tertipu jerk dgn UPT 7eleven tuh..hahaha.
Pagi esoknya, waktu subuh tu baru ana chek,
terkejut sgt bila tgok double line!!
Ya Allah..rasa macam tak percaya sgt nk jadi ibu dah..
Tunjuk kat En.suami, dia sengih2 je..
macam tak percaya jugak....
1001 perasaan ada dalam hati..

bila dah tahu diri ni mengandung,
baru pergi klinik,nak buat pengesahan betul ke tidak..
kdg2 pernah jugak UPT + tp x mngandung pun..
masa doktor scan tu doktor tunjuk ' ini jantung anak kamu'
Ya allah..kecilnya..hanya 8mm jer :')
Ruginya En.suami xdpt tengok di sebabkan kerja haritu,
kalau nak pergi sama2 memang susah sbb cuti x sama..
tapi ana hantar mesej jela, dia cakap dia dah melompat2 kt tmpat keja.. ( lawak betul)

Bermula lah episod trimester 1,
Masa ni yg ana ingat muntah ajer..huhu..
ana muntah on off sampailah 4 bulan..
rasa terok sangat2..sampai tak boleh nak makan pagi langsung..
makan je buang..kdg2 sampai sedih sbb pikir 'asyik muntah aje, ank dlm perot ni xmkn apa' hehe
ana ingat lagi makanan pertama yang ana mengidam..
iaitu IKAN SALMON MASAK STIM!
perhh...suruh en.suami pegi beli kt tesco,
kita masakkan..puas la makan ikan salmon tu tau!hehe
masa ni pergi kerja masih sendiri..naik motor...
tapi risau la jugak...
 Makan pertama yang ana ana ngidan :)
 kesian kat suami sebab keletihan kerja shift malam, teman isterinya g checkup..hihi
Trimester 2 pulak lain ceritanya..huhu
masa mgndung 5 bulan..perut langsung x nampak!
org lain perut dah makin ke depan..
masa ana mengandung 4 bulan, ana mengalami kegatalan kulit..
yang peliknya..sebelah kanan aje dia naik..
bermula dgn tangan kanan.. lepas tu kaki kanan..
kiri tak naik pon!! mak kata pembawakan budak sama..
hmmm..macam2 kan? tapi lama2 naik jugak sebelah kiri..
nasib baik la x naik dekat muka..huhu..
sapu ubat pun x da kesannya..tiap malam garu2..sampai lekat parut :(
dah tukar cadar bantal semua pun tetap sama jugak....
ujian dari ALLAH...kesakitan itukan penghapus DOSA kita kan?




 masa ni baru 4 bulan...huhu
 kandungan 7 bulan :)
last sekali trimester3 pulak.....
masa ni perut mmg dah nampak,
tapi x besar mana pun..tetap comel..hahaha ( perasan kejap!)
suka betul masa mengandung ni sbb masa ni muka nampak tembam sikit..
yela ana kan kurus kering..dari berat 43kg naik sampai 54kg je..x banyak kan?
masa ni dah kurang alahan, gatal2 pun dah xda...
masa ni mmg suka berjalan2..shoping sana sini..
masa mgndung 9bulan tu. hari2 en.suami ajak pergi exercise kat taman,
banyakkan berjalan....senang utk bersalin..
pergi kerja pun dah xnaik motor sendiri sbb rasa nak tekeluar aje ank tu klu langgar kelopak!
kalau naik motor duduk di belakang OK lagi dripada ana yang bawak..hihi.
en.suami yg hantarkan ana hari2 pergi kerja, naik kereta lebih selamat :)
perasaan ana masa ni teringin sgt2 nak tengok baby..
ikut muka siapa..ayahnya ka..ibunya ka..
Rasa takot tu dah kurang sbb keinginan nk jumpa baby lagi tinggi kan...
masa ni ramai kawan2 Tanya 'BILA NAK BERSALIN NIE?'
ana cakap..due 24 Feb 2013, tp entah la..klu dia nak keluar awai..
mungkin RAYA CINA ni :)
eh..kenapa ana cakap raya cina nie?
 9 bulan dah :)





Cuba teka? anak ana keluar bila?hehehehe..

No comments:

Post a Comment