About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Thursday, 25 July 2013

PENGALAMAN BERSALIN ;)

Haluu..
Assalamualaikum...
Pada 11 FEB 2013, jam 8.06pm...
Ana selamat melahirkan seorang baby boy..
seberat 2.8kg, secara normal...normal ok!!
macam tak percaya dah jadi seorang ibu...
mental dan fizikal duk macam budak2 je lagi..hihi

Ana tak sangka yg ana dapat bersalin secara normal..
sbb masa kandungan 7bulan. doc ada cakap..kemungkinan ana bersalin secara induce or operate
sbb perut kecik sangat..baby x dapat nak membesar ruang sempit !!
tapi itu doc cakap..kuasa ALLAH swt kan..ana bersalin masa kandungan 38week / 9bulan.
Alhamdulillah..........x da masalah pada anak n ibunya juga :)

cerita bersalin......

10 FEB 2013 ( raya cina pertama )
hari raya cina..ana cuti selama 3 hari..
terus pergi bermalam kat rumah mak ana..
saja nak manja2..hehe
masa ni tiada tanda bersalin pun..hati kemain excited tunggu turun tanda..
sbb tak sabar nak jumpa baby...
makan pun dengan seleranya.......sempat jugak la ngidam apa yg belum dapat..


11 FEB 2013 ( raya cina kedua )

11.30pagi
lepas bangun tidur
tetiba rasa sakit pinggang..dan sakit perut rasa nak membuang..
lepas membuang je..still sakit pinggang on off...
5 minit sekali sakit pinggang tuuu, masa ni tak terpikir pon ni kontraksi bersalin betul2..hehe
dan terlupa yang nurse ada pesan kalau sakit pinggang 5 minit sekali terus pergi hospital..
yang ana ni masih lagi nak tunggu turun tanda samada keluar darah ataupun air ketuban..
takot jugak nak pergi hospital, kena2 belum sampai masanya lagi, kena balik pulak..
malu pon ada...tak nak la macam tu..hehe


12.30 tgahri

sakit pinggang lagi tapi masih boleh bertahan sebab selalu rasa sakit pinggang sepanjang mengandung nie...
yang ana perasan baby kurang gerak haritu! tu petanda nak bersalin ok!!
masa mak tengah masakkan lauk tengahari, ana bagitau yang ana sakit pinggang.
mak mula x senang hati, dia rasa bimbang,tapi sempat pulak dia bergurau!
mak cakap 'nasib baik la hang pakai kain batik baru harini, kot la bersalin terus p hospital ja..xpayah salin dah' huhuhu..
ana mintak mak buatkan kuih lepat liat *dalam sakit2 pun duk teringin nak makan mcam2 lagi*
sedap woohhh..mak buatkan....pas makan ana lending2 kat dalam bilik...
rasa jugak sakit pinggang tu..dah banyak kali kuar masuk toilet rasa nak membuang tapi hampeh..
tu pun xsedar diri lagi , sakit tu dah nak bersalin. *masih boleh bertahan :)


2.00ptg

call suami, bagitau dia yang ana sakit pinggang dari tengahari sampai sekarang x lega lagi..
dia cakap sabar la..japgi urut2 hilang la tuhh..
sempat jugak mintak dia beli Coconut shake!! yummyyy..teringinnye nk makannn!!!haha
tapi tak kesampaian nk mkn coconut shake tu sbb habis, gerai tu suruh datang malam nti..
sempat main GAME dengan adik pastu terlelap tidur...........
bangun tido pun rasa lagi...hmmmmm..
tapi tak keluar tanda pon :(
sampailah ke petang.............


6.00 ptg

Sakit pinggang yang dah tak boleh di tahan lagi..
sakit tahap nk patah pinggang.. *bole bayangkan tak??' hehe..
suami call mama nya..Tanya pendapat nk pergi ke hospital ke tak..
maklum la mak mertua pencen nurse..dia lebih memahami kot! huhu
last mama suruh pergi check dulu..kalau belum masanya balik la..
dengan NIAT nak pergi CHECK aje.....



7.00 mlm

naik kereta abah, kebetulan mak n abah nak keluar pergi Tesco,
jadi depa hantar ana dulu ke hospital,
sampai kat depan pintu dewan bersalin,ana dah tak boleh jalan....*tetiba  je'
naik whellchair, mak tolakkan (merasa jugak aku naik whellchair ye)
sampai kat dalam tempat pendaftaran,
nurse mula menyoal, sakit dari pukul berapa....bla......bla....
pastu suruh timbang...haa..masa timbang ni la..
tetiba poppp!!! keluar air suam2 n campur darah.....masa keluar air ketuban lah rasa lagi sakit dari sakit pinggang tadi..
memang rasa ada benda nak terkeluar je..tapi dok tahan2..
muka ni dah memang lain macam sbb tahan sakit..huhu
nurse suruh berjalan sendiri pergi check CTG..
dah la sakit...pastu suruh jalan sendiri ????!!!!
terbongkok2 mcm nenek kebayan dah aku jalan..
serius rasa nak marah sgt sb aku rasa kaki dah jadi krem nk jalan, tp gagah jugak!
tp mungkin depa pikir anak sulung ni lambat...ok aku terima..

Masa check CTG tu sakit rasa nak meneran dah ada..tp tahan jugak...
dalam masa yang sama, baca surah nabi yunus..n ayat kursi banyak2..
Doktor datang...perempuan ok.muda lagi..comey!!
dia check VE.....tetiba dia cakap..ya ALLAH..dah FULL !!!!!! EMERGENCY !!!
ha amek kau...nurse kat situ kelam kabut sediakan persiapan kat bilik bersalin..
ana terus di tolak ke bilik bersalin..


8.00 mlm

masa kat bilik bersalin ni lah yang paling kelakar sekali..
bukan apa....yang depan suruh PUSHHH!!
yang best tu..ana cakap, 'kejap2, sy tak rasa lagi nak pushhh..hihihi'
Yang kiri mintak tangan nak cucuk jarum utk masuk air..
Yang kanan pulak...mintak tangan nak letak gelang nama tuh..
hahahaha..kelam kabut wehhhh...
tapiiii...meriahhh gila kat dalam tu..ramai jugak aku rasa..
masa pushhhh tu ramai jerit2..lagi2.....
ada yang tolong tolak perut...hehe....meriah sngguh! suma ppuan..lega!
ada la 4...5 kali Pusshhhh jugak! jam 8.06mlm baru la keluar my baby...syukur alhamdulillahhh!!
syukur sangat2.......macam tak percaya mampu je nk bersalin normal..
alhamdulillahh..allah swt izinkan ana bersalin normal..
nurse tunjuk jantina, n ana cakap baby BOY :)
nurse tnya, baju baby ada tak??
'alamakkk!! sy datang sehelai sepinggang aje....cuba Tanya suami saya kat luar, mungkin dia bawak'
hehehhee..NIAT nak dating check je..sekali terus nak bersalin...

selesai suma...nurse bersihkan baby.. dan letakkan atas dada..
perasan jugak baby ada tanda lahir kat lengan..kecik je..
haaaa...senang la nk kenal anak cmni.. (takot tetukar plak mcm cerita indon tuuu) bole ana pikir mcm tu????
yang pelik tu..kenapa ana tak rasa nak keluar air mata syahdu melihat anak depan mata..hehe
tp hanya ALLAH swt saja yang tau betapa gembiranya hati seorang ibu bila dah selamat melahirkan khalifah yang di nanti2 kn tu...tau!!
nurse jahit luka episiotomy...normal la klu bersalin anak sulung, memang kena bukak laluan sikit..hehe.. bab jahit tu rasa serik sikit, terasa benang2 yang di cucuk walaupun dah di bius 2x..
pastu nurse bg baby..suruh menyusu,,ya allahhh..comey sungguh anak aku *dlm hati
mulut nak isap nen....serius momen tu sangat indah untuk ana..
mula2 dia xpandai nak hisap..tapi lama2 dia boleh hisap....
susu pon x keluar banyak lagi..hanya susu kolostrum sahaja..warna kuning2 tu :)

selepas selesai semua..
nurse tolak ana keluar kat bahagian pendaftaran..
mak abah...adik2..mak mertua n suami tunggu di luar...
semua pakat mai tengok ahli keluarga baru nie :)
masa ni rupa2 nya semua tak tau jantina baby ana apa..kecuali ana..
nurse suruh bukak pampers tengok sendiri...huhu..mak mertua cakap, memang polisi depa cmni..
suami azankan baby kami.....

lepas tuuuu..baru nurse bawak ana masuk wad bersalin..
bermula laaa malam pertama bersama baby ana....
ni lah pertama kali ana masuk hospital..hehehe



baru je lahir..dah celik dah..hai budak zaman sekarang kan..








Bambamm sungguh!!!!! ikut muka sape ek ??????


PESANAN :-

bg ana sakit bersalin ni.. xda lah sesakit mana..
Alhamdulillah...sbb ana rasa ana sakit kejap ja..
setiap pengalaman org xsama kan?? masing2 ada bahagian nya tersendiri..
Alllah dah permudahkan untuk ana...syukur sangat2...
yang penting, kita kena bersedia dari segi mental dan fizikal..
masa dah dekat nak due tu..selalu la baca pengalaman bersalin org lain..
supaya kita dapat bersedia dengan proses kelahiran....
masa mengandung ana selalu buat senaman memudahkan bersalin..
banyakkan berjalan,...ana tak ikot pun petua orang dulu2..
bg ana..ana percaya, kalau Allah swt nak permudahkan untuk ana.
insyaALLAH akan permudahkan, banyakkan berdoa....percaya dgn kebesaran Allah swt.










No comments:

Post a Comment