About Me

My photo
Sungai Petani, Kedah, Malaysia
Nurul Fahana [sg.petani,Kedah] in LOVE Mr.Husband : Shafize and Our sOn : Rayyan Amsyar & Rayyis Ammar

DOAKU HARI INI

Ya allah, berikan lah kami rezeki yang luas, yang halal lagi baik, tanpa memberatkan kami, jika rezeki kami berada di langit, maka turunkan lah, jika berada di bumi,maka keluarkan lah, jika jauh,maka dekatkan lah,jika dekat,maka mudahkan lah, jika sedikit maka banyakkan lah, jika banyak maka berkati lah, perkenankan lah doa hambamu ini..aminnn!!

~ Chenta ~

~ Chenta ~
sweet family

~ Our SON ~

~ Our SON ~
cinta hati kami sepanjang hayat :)

Friday, 27 December 2013

Makanan elak MULUT anda berbau !!






Masalah mulut berbau berlaku akibat pembiakan mikro atas lidah, khususnya pada bahagian belakang lidah. Keadaan ini dipanggil halitosis.

Ia juga sebabkan tabiat individu mengawal pemgambilan makanan atau diet. Sejenis bahan kimia digelar ketones akan dibebaskan ketika bernafas apabila lemak dalam badan dibakar.

✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


Info Punca Mulut Berbau

Makanan 
Sisa makanan terselit pada celah gigi. Makanan mengandungi minyak mudah bertukar menjadi gas (menghasilkan bau) seperti bawang putih, bawang merah dan sesetengah sayur-sayuran dimasak dengan rempah. Selepas makanan ini dicerna dan minyak yang berbau diserap masuk ke dalam salur darah ia seterusnya dibawa masuk ke paru-paru. Gasnya akan dibebaskan melalui pernafasan. Proses ini berterusan sehingga makanan tadi dikumuhkan daripada badan.

Abai kebersihan gigi
Tabiat membersihkan gigi yang buruk antara punca utama nafas berbau. Sisa makanan pada celah gigi menggalakkan pembiakan bakteria penyebab bau mulut. Jika tidak dibersihkan, bakteria akan terus berkumpul dan membentuk plak. Jika tidak diberus akan menyebabkan radang gusi (gingivitis) dan mereputkan gigi.

Mulut kering
Air liur membantu membersihkan dan melembabkan mulut. Mulut kering menyebabkan sel mati berkumpul pada lidah, gusi dan pipi. Sel mati terkumpul akan mereputkan gigi danmengeluarkan bau. Mulut menjadi kering ketika tidur juga menyebabkan berbau pada keesokanharinya.

Tembakau
Semua hasil tembakau tidak kira jenama membuatkan mulut berbau. Merokok bolehmengeringkan mulut dan mengakibatkan bau tidak menyenangkan.

Diet keterlaluan
Individu yang mengamalkan diet keterlaluan mengakibatkan pengumpulan bahan kimiaketoasidosis yang terhasil ketika mereka menahan lapar.


✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  ✿  


Bagaimanapun, kajian lima makanan di bawah boleh membantu menghapuskan bakteria penyebab nafas berbau.



1 Strawberi
Buah ini bukan saja lazat dan berkhasiat, malah membantu mencegah bakteria serta kuman penyebab bau mulut. Kandungan vitamin C yang ada pada buah ini juga bagus untuk melawan jangkitan bakteria.






2 Teh
Hidangan teh hijau atau merah tanpa gula mengandungi antioksida dalam teh mencegah berkembangnya bakteria pada bahagian mulut.






3 Kacang Hazelnut
Siapa sangka kacang juga boleh mencegah bau mulut. Cuma kunyah seketika. Kunyahan itu akan menerbitkan zat pada dinding mulut.






4 Yogurt
Pengambilannya mampu mengurangkan perkembangan bakteria penyebab nafas berbau. Kajian pakar perubatan di Jepun menunjukkan pembentukan plak di gusi akan berkurangan apabila minum yogurt.





5 Epal
Mampu mencegah kemunculan plak pada gigi.





# Credit

Thursday, 19 December 2013

MOTHERHOOD is AWESOME!!


" Syurga yang tuhan telah berikan kepada orang-orang yang bertakwa Allah swt letakkan di bawah kaki seorang ibu yang menggambarkan betapa Allah swt sangat memuliakan wanita, maka hormatilah wanita yang telah Allah swt muliakan "


bila tgok pic ni mesti momies dah tersenyum sorang2.hehe
pernah alami tak semua tu ? mesti pernah kan?
bak kata org 'pengalaman itu mendewasakan" yes!!
menjadi seorang ibu adalah pengalaman yg di luar jangkaan ana.
bukan mudah ye.. seorang ibu memerlukan kesabaran yg tinggi.
bila kita dah ada anak, kita akan lebih menghargai ibu kita. betul! :')
selama ni pun hargai jugak, tapi bila ada anak ni feel dia lain macam lah.hehe.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *
renungkan lah................

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul) 

Bila dahaga, yang susukan aku....mak 
Bila lapar, yang suapkan aku....mak 
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak 
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak 
Bila bangun tidur, aku cari....mak 
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak 
Bila nak bermanja, aku dekati....mak 
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak 
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak 
Bila nakal, yang memarahi aku....mak 
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak 
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak 
Bila takut, yang tenangkan aku....mak 
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak 
Aku selalu teringatkan ....mak 
Bila sedih, aku mesti talipon....mak 
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.... .mak 
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak 
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! " 
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak 
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak 
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak 
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak 
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak 
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ...mak 
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak 
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak 
Yang selalu berleter kat aku...mak 
Yang selalu puji aku....mak 
Yang selalu nasihat aku....mak 
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak 

Aku ada pasangan hidup sendiri.... 

Bila seronok, aku cari....pasanganku 
Bila sedih, aku cari....mak 

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku 
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak 

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku 
Bila berduka, aku peluk erat....emakku 

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku 
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak 

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku 
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu” 

Selalu.. aku ingat pasanganku 
Selalu.. mak ingat kat aku 

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku 
Entah bila... aku nak talipon mak 

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku 
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak 

Renungkan: 
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? 
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". 
Berderai air mata jika kita mendengarnya. ....... 

Tapi kalau mak sudah tiada....... ... 
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


Thursday, 12 December 2013

Anak DEMAM : Tips dan Info



Seperti orang dewasa, anak-anak demam tidak akan berselera untuk makan. Jadi apakah makanan yang sesuai untuk anak anda sewaktu dia demam?
Secara umumnya, demam bukanlah penyakit. Tubuh anak-anak akan berasa panas akibat dari tindakbalas melawan jangkitan dan penyakit lain. Demam biasanya disebabkan oleh jangkitan bekateria, virus dan kulat.

anak demam Menu untuk Anak Demam: Tips & Info

Gejala biasa ketika demam ialah:
1. Tidak berselera makan
2. Lesu
3. Berpeluh
4. Lemah

Oleh yang demikian, untuk memastikan anak kembali bertenaga, para ibu bapa perlulah lebih prihatin tentang pemakanan anak-anak anda.

Tips:
  • Makanan yang diberi kepada anak-anak perlulah tinggi kalori, tinggi protein, rendah lemak dan banyak air.
  • Pada 2 sehingga 3 hari anak demam, anda harus pastikan sang anak mengambil banyak cecair dengan memberinya makan sup, air glukosa dan bijirin bersama susu.
  • Makanan untuk anak demam mestilah lembut dan mudah dihadamkan serta diserap oleh tubuh seperti pisang, tauhu dan betik.
  • Pengambilan makanan kaya protein perlu dipertingkatkan. Oleh itu berilah anak anda makan susu, telur dan kacang dal.
  • Elakkan dari memberi anak anda makan makanan yang susah untuk dihadam.
  • Selain protein, kanak-kanak demam juga perlu meningkatkan pengambilan vitamin A, vitamin C, vitamin B, kalsium, besi dan sodium.

Makanan yang boleh diambil:
Jus buah-buahan, air glukosa, susu, air kelapa, air barli, telur, sup, bijirin, ikan bakar, sayur rebus, buah-buahan sitrus, PERFORMANCE DRINK SHAKLEE, dll.

Makanan yang perlu dielakkan: 
Mentega, minyak sapi, minyak sayur-sayuran, makanan bergoreng, makanan berempah, makanan terlalu banyak serat, sup krim, dll.


 #credit



Saturday, 7 December 2013

RESEPI BABY : Cauliflower cheese


assalamualaikum momies!
harini ana nak share resepi baby 8bln.
kalau nk bg baby 6bln tak payah letak cheese la.
risau alergik jee!
resepi ni ana copy dari mama eira. kawan FB ana.
dia rajin sgt buat homemade untuk afif ank dia tau! :)
to mama eira. kalau terbaca blog ni TQ ekh share resepi ni sbb ana sndiri tak penah buat lagi kt Rayyan Amsyar.huhu.

Rayyan Amsyar srkg ni dah tak nak makan benda lembik2 mcm puri.
maklum la dah ada 5btg gigi, kira nak mengunyah dan gigit2...
jadi ana buat resepi makan dengan roti pun sedap jugak!! hehe
sesuai untuk dinner or mkn ptg tuu..

jom kita start!


BAHAN-BAHAN YG DI PERLUKAN :-


Cauliflower or bunga kobis putih, kalau xdak guna brocoli pun bolehhhh. agak2 jela ek.
ana sendiri xtau nk bg sukatan mcmna..kilo ke?segemgam? ehh..hahaha..
Puri kurma..nk bg manis2 sikit. satu sudu je cukup! 
Cheddar chese, ana guna separuh je k.


Macam biasa stem or rebuskan dulu cauliflower tuu biar sampai lembut!
then, toskan..masuk semua bahan2 dalam blender.
masukkan sedikit air masak, emm.. nk letak susu EBM or FM pun boleh.
blend sampai hancussss!! mcm dalam pic bawah nie.




lepas tuuuu kannn.. letak dalam bekas jelah ekhh..
takkan nak ajar pulak yg nie..
hehe..gurau je.. :D





sebenarnya ana nk letak puri ni dalam roti sesiap..buat mcm jem.
tapi dah kesuntukan masa nak hantar Rayyan Amsyar kat rumah mak. jdi tak sempat pulak.huhu.
ana suruh mak cicah je guna roti nie suapkan kt amsyar..
tau tak cicah tu natang apa?ehh..xkan kedah je ckp cicah..hahaha


ok la bye :)
*Happy Sharing*


Wednesday, 4 December 2013

DIY : Bunga kertas yang senang nak buat :)



assalamualaikum hai semua!

harini boring sangat duk kat ofis sorang2.
pandang sana dinding. pandang sini dinding.
pandang depan je tunggu customer datang.huhu
dengan hujan renyai2 ni, macam best plak kalau tido!hehehe
dua2 partner ana cuti..syok la depa p bercuti.
ana? hmm..nanti lahhhh pi bercuti.

emm..disebabkan boring xtau nk buat apa la kan.
tetiba teringat pulak kat kawan ana sorang ni.
dia bakal berkahwin, mungkin tahun depan kot.
semalam dia pm ana tanya pasal bunga kertas ni.
suruh buat tutorial katanya. mudah nak ikut..STEP by STEP.
yela..ana pun dah lupa sebenarnya nk wt tutorial nie.
naseb la atas permintaan dia..dapat jugak buatkan.
ni mesti dia ada tengok pic kahwin ana nieeeee..
sebab ana buat pelamin bunga kertas!
BUNGA ROS tau!


 PELAMIN KAHWIN ANA :)
(rindu plak kt pelamin ni.hihihihi)



Bajet berapa eh nak buat bunga ni ??
jawapan : tak sampai RM10 pun.hahaha.
bajet gila kan?

yelah..ana guna kertas A4 putih beli kat kedai RM 1.90 je.
dalam tu dah ada 40 keping kot.
1 bunga guna 4 keping kertas.
cuba bahagikan 40/4 = 10 kuntum bunga kita dapat.

kalau anda tnya bajet pelamin ana ni..lagi tekejut nanti!
bajet RM50 je boleh buat pelamin!
tak percaya ke? semua tu barang kitar semula je.
tak perlu beli baru..yang penting, kena kreatif dan rajin.
semua org boleh laaaa.........


TUTORIAL BUNGA KERTAS versi ANA :)

bahan-bahan :-
1. Kertas saiz A4.
2. Gam jenis tembak tu.. erkk..gam yg buh letrik tu la.. tak tau? guna je gam UHU..hihihi.
3. Gunting (takmau gunting ikan ehh..nanti bunga tak wangi )
4. Pensel dan pemadam (wajib ye! kena ikut cakap cikgu,jgn bantah!!)
5. Diri Sendiri ( haa..wajib hadir cikgu sdg mengajar nie cepat sediakan! :P )



jelas tak ??? tak jelas ker? cuba klik pic ni nampak besar lagi kot.

OK..first step -->> kita guna 4 keping kertas A4.
kertas NO.1 : lukis lekuk2 dalam bentuk bulatan. nanti senang nak gunting.
NO.2 : kertas A4 di lipat 4. pastu lukis bentuk kelopak kecil. nanti gunting dapat 4 keping kelopak kecil.
NO.3 : (guna 2 kertas ya!) kertas A4 di lipat 2. lukis bentuk kelopak besar, nanti gunting dapat 4 keping kelopak besar.



rupa bila dah di gunting.


NEXT




yang lekuk2 tadi tu rupa dia macam ni lah..
ni untuk bunga tengah2 tuu..alaaaa..xtau la orang panggil apa.
erkkk..hentam jela labu.hahaha.
pastu kita gulung2 dia sampai hujung, pastu gam kan. OK?




Untuk kelopak pulak.
1. guntingkan sikit bawah kelopak tuu..sikit je dlm 1cm..
2. sebab pe gunting ? sebab nak bg jdi bentuk mcm kelopak bunga betul.
3. pastu gam kan tempat yg di gunting tadi.
4. jangan lupa ye..buat apa ehh........errr...gulung kt hujung kelopak atas tu nk bg jadi bentuk melentur.

ok dah siap ke ???

alahai..cikgu dah penat laaa...
ampa tengok la sendiri ye. pic bawah ni.
pic naa laa punya besaq!! hahaha

untuk kelopak bunga kita hanya guna 3 kelopak saja!!
3 kelopak kecil, 3kelopak besar.
Yang selebih tu boleh topup kuntum yg lain plak :)


ohh..terlupa pulak..sila abaikan ana ada guna stapler tuuu!
sepatutnya kena guna gam k, klu guna stapler ni tak kukuh bunga tu nanti.
maklum la..tutorial ni di buat di ofis bukan di rumah. gam tembak tu xde kt ofis.hehe

kalau dah siap bunga ni tunjuk kat CIKGU ANA ye! :P

*  *  *  *  *  *
masa ana kahwin dulu..
ana sendiri tak nak ambil pakej kat butik.
kawan ckp rugi la...nanti teringin pulak! alaaa sekali seumur hidup.
tapi ana rasa membazir. dan pelamin yg ana nak tu mana ada kat butik lagi masa tuuuu..
ana nk bunga2 besar mcm ni..tp masa tu, trend bunga kertas blum femes lagi.
sekarang? dah ramai org buat tau!!

ana tak nyesal sbb tak amek pelamin butik.
ana rasa puas hati sbb ni hasil kreatif ana.
walaupun tak seberapa ana rasa bersyukur sgt!
apa org lain ada..kita pun ada jugak. tp kita tak membazir kan?
skrg ni duduk kat pelamin kejap aje..byk habiskan masa kt outdoor lagi adalah...



Kisah di sebalik takbir pelamin ana.

1. KAIN : bajet ana memang sikit untuk pelamin sebab ana tak guna banyak kain. hanya kain untk background belakang je. kain pun beli yg lelong punya.hahaha..kat nagoya 1meter RM 3. untung kan ???

2. BUNGA2 : DIY sendiri je yg bunga kertas tuu. tapi bunga kat tepi kiri kanan tu mak saudara yg punya la..

3. KERUSI : haaa..ni kerusi mak ana yg reka, asalnye kerusi meja makan, tp dah teruk dah kerusi tu sbb tempat sandar dah patah, jadi kebetulan ada 2kerusi tempat sandar yg patah.hehe, jadi mak gabungkan 2 kerusi tu jadi la mcm dlm gambar tu. kain mak jahitkan. KUSYEN atas kerusi tu, guna kusyen rumah yg dah mmg ada. cuma buat sarung kusyen baru jela :)

4. BANTAL : buat sendiri jugak!

5. STAGE : hehehe..pinjam kayu katil jiran punya.hahahaha..jiran xguna ok, sebelum pinjam ofcos mintak izin dulu ye!

6. KARPET SHAGGY : beli sendiri..mmg dah ada..


ok lahh..itu jela nak cerita...
maaf entry panjang..jangan marah ye murid-murid..hahahaha :D
cikgu syg kalian semua !!!


Sunday, 1 December 2013

Minggu berhenna untuk pengantin



Penghargaan dari ana...



assalamualaikum!! fuhhh..fuhhh..tarik napas..lepassss!
ehh..tetiba buat senaman..penattt satttt.. :D
minggu ni minggu yg sgt buzy..
cuti tak rasa mcm cuti pun..huhu

ai..maklum la musim cuti sekolah, ramai yg nak kahwin.
bila dah ramai yg nak kahwin, ramai pulak la yg book Anna Henna SP.
Alhamdulillah..rezeki untuk hujung tahun ni..
walaupun buat kerja secara partime, cukup la untuk menampung perbelanjaan lain
dari duk mengharap kat gaji bulanan je kan?

Seronok tapi letih ?
yelahh..letih jugak sbb kerja hakiki pun kadang-kadang 12jam.
bila cuti kerja lain pulak menanti..huhu.
"pengorbanan seorang ibu" *ceewahhh!
seronok tu sbb dpt jumpa ramai kawan baru :)
ana mmg suka berkawan! byk cakap, peramah dan mudah di dekati wlupun baru mengenali :)
seronok sbb tgok dorang buat persiapan kawin *tiba2 teringat majlis yg dah stahun lebih berlalu*
rindu pulak nk buat persiapan kahwin..opss!! hehe.
sambil berhenna ana promote jugak Vitamin dambaan hamba ni *SHAKLEE!!* kat saudara mara pengantin.hihi.. mana lah tahu rezeki dorang rasa nk beli nti kan.boleh roger2 ana.
hmm..ada yg pernah dengar, ada yg tak pernah.
ada jugak yg pernah makan dan dapat kesan yg baik :)

baru-baru ni ana bawak mak n amsyar pergi melukis henna kat pengantin.
dari petang sampai lah tgh malam. start pukul 6 ptg-12 tghmlm tauuu!!
yang paling kelakar skali, org ingat mak ana yg melukis henna.hahahaha.
sebab ?? dorang tau ana ni dah kahwin n ada anak.
amsyar pulak mak ana yg dukung. jadi dorang ingat tu anak mak, dan dorang ingat mak yg melukis henna..addooooiii..
bila tau asmyar ank ana.. makkk aiii!! tak percaya pulakkk!!
katanya nampak mcm tak kahwin..aloloo..kembang setaman tau.hahaha.
pertama kali bawak amsyar dan mak. amsyar budak yg sgt baik..langsung tak meragam.
janji dia boleh main je...hehe.

Kebanyakan customer ana refer kt design yg ana dah lukis.
jarang-jarang dpt customer yg nak design dia sendiri..
tapi terbaru, customer ana namanya NADIA bekerja di KL kot.
dia memang pandai pilih design, dia kata kat KL mcm trend pakai henna ni.
kat KEDAH ? kahwin jela nk merasa pun.hahaha. ada yg minat, ada yg tak.
Nadia request henna ala-ala arabic sikit. alahai..rumit jugak buat henna arabic ni.
sebelum tu ana dah mintak dia send picture kat whatsapp.
belek punya belek..pikir punya pikir *maklum la dia send pic kelabu.huhu.kena edit bg terang*
maka terjadi lah design tiruan + idea ana sendiri.
nk tiru sejibik sejibon jenuhh lerrrr!


festime bergambar dengan pengantin.hehe

Nadia seorang yang sangat peramah tau! sopan santun orangnya, budi bahasa plak tu.
untung la bakal suami n mak mertua dapat menantu mcm ni..hehe..







ni arabic henna, ada jugak la makcik-makcik kata "Macam hindu!!"
hai sakit pulak hati kite ni tau! design ana mmg tak ikut henna hindu punya..hindu henna? ehh..
kebanyakan design ana bunga-bunga dan daun-daun jela.
mana ada lukis merak ka..api ka...adoii.. please la makcik, jaga hati sy sikit! *tetiba i touching!!*
hmm..abaikan lah makcik tadi ye..

Nak boking HENNA ??

Kalau anda nakkan PERKHIDMATAN ANNA HENNA SP, anda boleh hubungi Ana ya!
untuk tengok koleksi ANNA HENNA SP, anda boleh add di FB ana.
HARGA ? yg pasti HARGA ana serendah RM5 Sebelah tangan.
dan HARGA PAKEJ paling mahal RM100 SAHAJA!! 
Jom booking tarikh anda sebelum ianya FULL!!
BOOKING TARIKH tanpa BAYARAN!!

please Contact 017-466 3393 (ana)
(SMS / Whatsapp)
Khas untuk kawasan Sungai Petani,Kedah sahaja!
*Cas transport di kenakan sekiranya ana pergi ke rumah anda ya!
*Jika anda ada design sendiri melalui internet ke.. sila send pic kat whatsapp ana  terlebih dahulu untuk menentukan harga henna.


PENTING !!!!!!
*sila booking awal, sebab cuti kerja ana tak menentu, ini partime sahaja bukan fulltime ya!
TQ :)

Tuesday, 26 November 2013

MommyCha 1st giveaway


assalam..saje gatal-gatal tangan nk join jugak giveaway from mommycha.
kita pun 1st timejoin,..hehehehe
kalau kawan-kawan nk join boleh jee!
klik SINI ...jom join ramai-ramai sebelum 01 DEC 2013 :)

mommy&baby moments.
G.I.V.E.A.W.A.Y

Hello korang.
Mommycha dengan rasa sukacite nak buat 1st ever giveaway yang mudah.
Hadiah vavavava sangat amazingly SUPERB!


Theme:
  • mommy&baby moments
  • tak kisah sama ada korang ade sweet, sour, pahit, kelat, sugarcandy, candycrush, scrumptious sugar moment bersama anak-anak tersayang.

How it work:
  • JOIN/FOLLOW blog mommycha dulu.
  • Buat satu entry paling ringkas mengenai gambar yang korang hantar. 
  • Ikut KREATIF/INOVATIF masing-masing.
  • Silalah letak link di entry anda mengenai GA ini.
  • Dalam gambar tu mesti ade gambar korang & anak masing-masing. 
  • SATU gambar sahaja, okeh?
  • Kalo anak orang lain dikira DISQUALIFIED hahahahaha!
  • Pastu tinggalkan jejak link entry dekat RUANGAN KOMEN sticky post ini.
  • Tarikh Tutup: 1.12.2013 (AHAD)

 Winners akan dipilih berdasarkan gambar paling MENARIK.  
Entrynye biase-biase pon takpe.

Hadiah akan diberi kepada winners 1st - 6th place :)
Senang dan mudah kan?
Tunggu apelagi, Senah?
Jom join laju-laju.
Hahahahaha.
Eh. Kalo tak paham tanye nanti aku jawab eh.
:)

*  *  *  *  *   *  *  *

GAMBAR YANG DI PERTARUHKAN :D 



satu-satunya gambar bg ana moment yg sgt indah! 
Beriadah petang bersama anakku Muhammad Rayyan Amsyar.
masa ni ana baru je balik kerja (masih pakai baju kerja tuuu,hihi)
perkara pertama setiap kali ana balik kerja, mesti cari anak dulu..
kerinduan tu tetap ada walaupun hari-hari kita tengok dia.
LETIH ?? Nooo..bila kita letih, pandang muka anak..konfem letih tu akan hilang kan? :')
seronok bila dapat luangkan masa bersama anak..itu lah hal yg terindah bg ana.
dapat mengeratkan lagi kasih sayang antara kami berdua.

Nama Ibu : Nurul Fahana (ana)
Nama anak : Muhammad Rayyan Amsyar

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *

ehemm..kalau ada rezeki menang, alhamdulillah, kalau x menang tak mengapa. adat pertandingan.huhu :D

TQ for mommycha..



Wednesday, 6 November 2013

PAKEJ ANNA HENNA SP



Assalamualaikum..
hai peminat henna :)
kepada bakal2 pengantin, kepada yg tengah servey inai sekarang ni..
mesti tertanya-tanya HARGA anna henna SP kan ?
OK..ana jawab dalam blog ni..
harga untuk sebelah tangan RM5-RM10 Sahaja (utk suka2,)
mengikut corak yg di pilih oleh anda. (corak ana dah sediakan dalam 1 file )
utk pengantin harga henna utk full pakej hanya RM 100 sahaja!.

Murah ke mahal ??

nak tahu...servey HARGA henna kt org lain dulu ye pastu baru bandingkan HARGA ana.hehe..
Entry kali ni. ana nak terangkan PAKEJ ANNA HENNA SP.


PAKEJ SINGLE :-
  • sesuai untuk orang suka-suka nak pakai henna or suka yg jenis simple2 sajo.
  • corak simple atas tangan sahaja ya!




PAKEJ SERI:
  • Sesuai untuk bakal pengantin. bertunang pun boleh.
  • Corak simple atas tangan serta jari jemari sahaja :)




PAKEJ COMEL :-
  • Sesuai untuk bakal pengantin.
  • corak simple / special atas tangan, jari jemari serta keliling kaki or atas kaki.








PAKEJ CANTIK :- (pic belum ada.hehehe)
  • Harga pakej ni RM 100, full pakej.
  • Khas untuk pengantin jugak!
  • corak special atas tangan, jari jemari, tapak tangan atas kaki, keliling kaki, full cap jari tangan dan kaki. (tak payah pikir nak pakai inai apa dah..siap semua! )
  • Full cap jari tgn n kaki ana guna inai lukis bukan guna inai daun ok. *harap maklum*



*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *



Kalau anda nakkan PERKHIDMATAN ANNA HENNA SP, anda boleh hubungi Ana ya!
untuk tengok koleksi ANNA HENNA SP, anda boleh add di FB ana.
HARGA ? yg pasti HARGA ana serendah RM5 Sebelah tangan (khas utk suka-suka).
dan HARGA PAKEJ paling mahal RM100 SAHAJA!! 
Jom booking tarikh anda sebelum ianya FULL!!
BOOKING TARIKH tanpa BAYARAN!!

* cas pengangkutan di kenakan sekiranya ana pegi ke rumah anda.

please Contact 017-466 3393 (ana)
(SMS / Whatsapp)
Khas untuk kawasan Sungai Petani,Kedah sahaja!

Monday, 4 November 2013

Gift turun temurun



assalamualaikum hai semua!

tetiba plak nak kongsi cerita tentang "turun temurun"
ehhh..bukan penyakit tau!! maksud ana 'barang turun temurun".hehe
yela..ana perasan kan,kebanyakan barang2 Rayyan Amsyar memang byk tak perlu di beli.
ada je orang nak bagi kat dia...terutamanya Makcik ana.
TQ makcik jasamu di kenang!ewahh!
rezeki agaknya tuu! alhamdulillah.
walaupun barang tu bukanlah barang baru, ana tetap menerima dengan hati yg terbuka!
yela..kan dah jimat DUIT nak beli semua tuh.hehe
syukur sangat!

haritu ana ada post pic kat bawah ni dalam FB.
amboi!!kemain dpt LIKE punya lah banyak! peminat Ibu ke peminat RayyanAmsyar ek?
Pic ni ,ana baru je balik dari kerja, balik2 terus cari Rayyan Amsyar kat umah mak.
tp maksu dia bawak meronda pulak naik basikal nih..
suka tgok amsyar bila dia duduk dalam tuh. seronok dapat meronda!!

ana xtau nak paggil apa nama benda alah tuh...
mula2 ana memang nak beli yg baru, tp belum cari kat kedai lagi.
saja ja cerita kat mak saudara nak beli benda alah ni..tp xtau kat mana.
tetiba dia cakap.."laaa..tak payah beli, makcik ada hat depa kecik2 dulu, bukan guna dah pun. amek jela kat hang, tapi ada tali dah reput, pandai2 baiki la ya"
kerosakan tu xla teruk sangat pun,still boleh guna cuma ana buat lapik kain+span untuk tempat duduk dan tempat sandar. tgok dalam pic tu..perasan tak ???hehe

tapi risau pulak kat bahagian kaki, takot kaki amsyar masok dalam tayar.
BAHAYA tuh! sekarang ni kaki dia belum sampai ke tayar lagi.
tapi org tua-tua cakap "kena beringat sama la nah!"hee
nanti ana nak buat penghadang kt kaki plak.

riadah petang bersama ibu :)

kisah kedua tentang WALKER.
ada jugak la ana baca tentang keburukan Walker ni kan?
ikut pendapat masing-masing bukan ana kata semua perlu guna walker.
lagipun ana just letak Rayyan Amsyar sekali sekala je dalam ni.
bukan selalu letak, sebab sekarang dia dah makin laju kalau naik walker ni.
kalau kita tak tengok dia..silap2 boleh jatuh pulak.

ni pun mak sedara ana yg bg. makcik jugak!hehe. kalau panggilan utk amsyar tok cik lah.
Walker ni memang tak de dalam senarai ana nk beli.
rasanya klu tak beli pun tak apa..tapi orang dah bagi, bagus jugak!hahaha
walker ni turun temurun dari sepupu ana /ank makcik, sekarang dorg dah besar2.
kalau makcik dapat anak kecik lagi, ana bg balik la.hehee

walker elok lagi cuma kena tukar tempat duduk dia ja.
alah beli kat supemarket baru RM 15.





Cerita ketiga..
haa..ni cermin mata memang asal turun temurun betul2 punya!!
kenapa????? cermin mata tu ana yg punya! hehehehe
dari ibu turun ke anak pulak dahhhh..
dah berbelas tahun tapi masih elok tau.. maklum la barang kesayangan ana
masa kecik2 dulu. mesti la di simpan dengan elok.
gigih ana cari cermin mata nih, tengok2 jumpa jugak!
memang lawak la bila tgok pic kat bawah ni di bandingkan dengan ana dulu n Rayyan Amsyar!



muka Rayyan Amsyar dari kecil sampai sekarang semua ikut ana.
hanya mata je tak ikut, myb ikut ayahnye yg mata bulat!hehe
kata org "anak lelaki ikut muka mak ni sejuk ye dak?" :)

bab MAINAN amsyar.
emmm..jiran sebelah rumah mak yg banyak bagi sebab semak rumah katanya.huhu
maklum la, pakcik sebelah rumah tu dia duduk sorang2..isterinya dah meninggal.
setahun sekali je anak cucu balik kampung,
tu semua barang mainan cucu dia yang dah tak main.
yela..sekali balik makin besar2  kan..tinggal mcmtu jela..
REZEKI muhammad Rayyan Amsyar lagik!


*  *  *  *  *  *  *  *  *




*happy sharing!*

Saturday, 26 October 2013

Tentang Susu Ibu



"Adalah memalukan sekiranya kita sebagai seorang muslim yang sepatutnya tahu betapa besarnya fadhilat menyusukan anak yang dah sembilan bulan kita kandungi, tak bersungguh-sungguh dalam menjayakan penyusuan susu ibu. Sedangkan orang yang bukan Islam pun berusaha bersungguh-sungguh menyusukan bayi mereka kerana mereka sedar ada 1001 kebaikan kalau mereka menyusukan bayi mereka"

Kita boleh bagi 1001 alasan sekiranya gagal untuk menyusukan bayi kita. Hakikatnya kita yang lebih tahu sama ada kita benar-benar telah berusaha untuk menjayakannya atau sekadar melepaskan batuk di tangga. Tepuk dada tanya hati. 

petikan ayat dari blog susuterbaik

*  *  *  *  *  *  *  *

harini ana nak share pengalaman breastfeeding (BF) ana.
Dulu, ana tak pernah fikir yang ana nak BF baby ana walaupun ana bekerja.
Sebab ana sendiri tiada Ilmu bab ni. KOSONG tentang BF.
ana ingat lagi mak ana menyusukan adik ana yg last sekali smpai 3tahun ++! bukan 2tahun!
sampai adik ana sendiri cakap dah tak nak isap nenen..malu kat kawan2.huhu...
kalau orang lain mesti dah letak kicap,kopi,nescafe sebab tak nak bg baby isap nenen dah kan?
adik ana je mak ana fully breastfeeding, ana dan adik pertama susu FM.
memang betul org cakap anak minum susu ibu lebih manja, dengar cakap,antibodi kuat.
adik ana dari kecil mmg tak buat masalah berbanding ana dan adik pertama.

Sebelum bersalin, ana selalu je google cari maklumat tentang BF.
Akhirnya ana terjumpa satu blog, ana tak ingat nama apa.
tapi dalam blog tu sgt details tentang "Penyusuan Susu ibu bekerjaya"
ana sendiri tekejut sebab susu ibu boleh simpan dalam peti sejuk..hehe
lepas tu bertahan sampai 3bulan. subhanallah..sungguh tak percaya.
Cara2 menyusu baby, teknik marmet. semua ana baca..seronok cari ilmu ni!
sebab ms chekup kt KKIA pun nurse tak terang apa2 pun psl ni sedangkan mereka tu hospital rakan bayi..tapi ilmu bab BF pun tak kasi tau! sendiri cari jer...
bila dah dapat ilmu BF ni. mula berNIAT nak BF baby..rasa teringin sgt nk BF baby.
insyaALLAH mybe smpai 2tahun la.doa-doakan ye :)
di sebabkan nk BF baby, sanggup berhabis duit beli pump.
ingat nak beli je electric pump tp rasa mcm xmampu pulak.huhu
akhirnya beli pump medela Harmony sealed dgn harga yg sgt berpatutan :)
botol utk buat stok EBM. cuma warmer je x beli.
xpela ada kaedah lain boleh pakai, panaskan susu dlm air panas jela.

suami ana pun sokong kalau ana nak BF baby.
dia pun tahu kebaikan SUSU IBU selain menjimatkan kos :P
Teringat kembali detik pertama kali ana menyusukan Rayyan Amsyar!
semua ilmu telah ana guna, cara-cara nak susukan bayi buat pertama kali.
memang tak nafikan ramai yang akan menghidapi masalah nipple tak timbul or nipple pendek.
terutama ibu yang tiada pengalaman macam ana ni
memang susah sgt nak nyusu sampai melecet! pedihhh! ya Allah..besarnya pengorbanan ibu kan.
sanggup sakit demi nak susukan anaknya :)
tapi lama2 sakit tu hilang sebenarnya, kalau kita selalu menyusu mesti kita akan rasa selesa.
semasa di hospital, saudara mara tegur 'pandai hang nyusu anak noh,dah la muda lagi,tp tak kekok pun'
hehe..orang puji plak kan..harus lahh kembang setaman..wahaaahaahaha..

alhamdulillah..sehingga sekarang ana masih ada rezeki BF Rayyan Amsyar.
mudah-mudahan ana berjaya susukan dia selama 2tahun.aminn!!

masih ada rezeki untuknya..alhamdulillah :)

* * * * * * * * * * *

Kebaikan penyusuan badan untuk bayi:
  • Susu ibu membekalkan nutrien terbaik untuk bayi kerana ia mengandungi nutrien dalam kadar mencukupi.
  • Kandungannya berubah mengikut keperluan bayi yang sedang membesar.
  • Susu ibu, terutamanya kolostrum, menguatkan sistem imuniti bayi. Ia melindungi bayi daripada jangkitan seperti cirit-birit, selesema, bronkitis dan radang paru-paru.
  • Susu ibu mencegah pelbagai masalah alahan seperti asma, ekzema dan kolik bayi.
  • Susu ibu mengandungi nutrien tertentu yang amat kritikal untuk perkembangan otak. Ia membantu dalam meningkatkan kecerdikan anak.
  • Ia tidak mudah tercemar dibandingkan dengan cara penyusuan lain.
  • Susu ibu mudah diperoleh pada suhu yang betul setiap masa oleh itu ia tidak susah disediakan.
  • Ia memberi keselesaan dan keselamatan emosi kepada bayi.
  • Ia memberi peluang kepada ibu dan anak untuk berinteraksi sepenuhnya dan meningkatkan hubungan kasih sayang antara ibu dan anak.
Kebaikan penyusuan badan untuk ibu :
  • Membantu mengecutkan rahim dan mengembalikannya kepada saiz asal dengan cepat serta mengurangkan pendarahan selepas bersalin.
  • Membakar kalori dan mengembalikan bentuk badan asal dengan cepat.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara dan kanser ovari.
  • Menjarakkan kelahiran jika mengamalkan penyusuan ibu secara sepenuhnya.
Kebaikan lain:
  • Tidak memerlukan perbelanjaan dan bekalan susu sentiasa ada.
  • Baik untuk persekitaran kerana tidak memerlukan botol, tin dan kotak.
Sumber: Info Sihat, Kementerian Kesihatan Malaysia

Saturday, 19 October 2013

Resepi Baby : Pasta Pumpkin Bolognaise


Assalam mommies!

harini nak ana share resepi makanan baby.
"PASTA PUMPKIN BOLOGNAISE"
kemain tau! western wohhh..anak ku makan..hehehe..
ayah nye pon tak western mcm tu..

amsyar dah masuk 8bulan, dah boleh intro Cheese dan pasta kat dia.
selama 4hari mkn cheese, alhamdulillah xde alergik apa2..
malah dia suka makan chesse! sama mcm ibu dia tau! :)

jom kita tengok resepi dan bahan2..

ana guna pasta brand ni
Pasta ana guna brand HEINZ khas untuk baby punya.
comel tau bentuk stars kecil2....klu ada bentuk ABC lgi ana suka.
Rebus pasta ni sampai kembang tau! 
kejap je ni nk rebus...pastu Tos kan letak dalam mangkuk (eh..Itu pun nk kasi tau ke?) :P


Bahan-bahan untuk sos pasta pulak :-


1 Ana guna puri yg dah siap frozen, mudah dan cepat (jimatkan masa)
stok ayam tu (sup ayam yg di frozen kan)
2. Susu FM or EBM (ana guna FM klu dlm masakan)
3. Unsalted butter ana guna brand Anchor je sbb murah cikit.haha. kalau xdak unsalted butter
guna je olive oil pun boleh.
4. Bawang holland di cincang.
5. Cheddar Cheese, brand apa pun xpa. Cheesedale ke.

Cara-cara :-
Cairkan unsalted butter sikit, tumis bawang holland, masukkan puri-puri, susu FM or EBM.
biar sampai puri tu hancur dulu, pastu masukkan cheddar cheese. kacau sampai kuah menjadi
pekat. gunakan api sederhana supaya tak hangit..huhu.



bila dah siap sos, tuangkan atas Pasta tadi. siap untuk di makan!!
yummy :)
Owh..sebelum terlupa, klu anak masih xde gigi, boleh la blend kan sikit pasta tu.
Rayyan Amsyar dah tumbuh gigi, sbb tu ana tak blend pasta.

sesuai untuk hidangan lunch or dinner.
(ana selalu buat untuk dinner je..time lunch mkn bubur nasi)
tapi tak selalu jamu pasta, kadang2 je, nanti muak pulak makan cheese hari-hari.huhu.
boleh makan dengan roti jugak tau! tapi cairkan sikit lah, buat mcm sup pekat.



ini lah rupa sebelum dan selepas.
korang percaya tak Rayyan Amsyar makan semua ?
hahaha..sebenarnya tak..dia makan separuh..ibu dia makan separuh.
sebab tu buat banyak, ibu dia nak tumpang sekaki.

sedap wehhhh..rasa manis, masin, lemak, semua ada tau!!
semua perasa semulajadi :)
no salt, no sugar!

*happy sharing*